Gaudi-Nagy kiosztotta a liberális jogvédőket

A jogvédő szervezetek, illetve a Vöröskereszt elnökének meghallgatásával folytatódott a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló Országgyűlés eseti bizottságának szerdai, estébe nyúló ülése. Azoknak a civil szervezeteknek képviselőit hallgatták meg, akiknek szerepük lehetett az ország lejáratásában.

A jogvédő szervezetek részéről, a Társaság a Szabadság Jogokért, az Amnesty International, illetve a Magyar Helsinki Bizottság képviselői fejtették ki a véleményüket a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban.

A szokásos liberális, a tényektől és a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott beszámolókat halhattunk.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke bizottsági meghallgatásán a történtek előzményeit felidézve arról beszélt, egy helyi lakos öngyilkosságával kezdődött az "eseménysor, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület behívása". Mint mondta, ekkor gondolta úgy a Jobbik, hogy szükséges a "cigányterror" áldozatai érdekében fellépnie. Arról is beszámolt, hogy egy terhes cigány asszony úgy „megrémült” a fekete ruhás polgárőröktől, hogy helyben megszült.

Jovánovics Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet képviseletében azt mondta, a súlyos emberi jogsértésekért a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg a felelős, amelyek szerinte cigányellenes nézeteket valló szélsőséges szerveztek. Véleménye szerint "ez egy provokatív politikai akció volt", és szerintük egyértelműen bizonyítható, hogy az említett szervezetek kötődnek a Jobbikhoz.

Juhász Péter, a TASZ képviseletében arról beszélt, szerinte a Vöröskereszt "vészhelyzetben" szervezte meg a tábort, erre utal az is, hogy erre néhány nap alatt került sor. Véleménye szerint a gyöngyöspatai romák féltek, és el akarták hagyni a falut. Felszólalását az elképesztő arrogancia jellemezte, "most én beszélek" felkiáltással, intette le a bizottság elnökét, Kocsis Mátét.

Kocsis ezután megkérte Juhász Pétert illetve a jogvédő szervezetek más képviselőit is, viselkedjenek szerényebben, ne oktassák ki a képviselőket és megszólalásaikkal ne lépjék túl az országgyűlési bizottsági ülés rendjének kereteit.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője tételesen cáfolta a jogvédők által elmondottakat. Kiemelte: Gyöngyöspatán azért voltak átlagosak a bűnözési statisztikák, mert az emberek látván, hogy a rendőrség tehetetlen, már nem is tettek feljelentéseket. Hozzátette: egykor ez egy a kiváló borairól ismert település volt, mára ebből semmi sem lett. Volt olyan gazda, akit a cigányok elzavartak saját földjéről. Kitért arra is: azért volt szükség Gyöngyöspatán a polgárőrök járőrözésére, mert a település élhetetlenné vált. Az helyi embereket leköpték, megalázták az utcán, a gyerekektől hídpénzt szedtek. Az idős ember pedig azért lett öngyilkos, mert belefáradt a folyamatos zaklatásába. Arról is beszélt: akik félelemben és rettegésben tartották a falut, azok cigányok voltak. Véleménye szerint nem helyes a megközelítés, hogy a polgárőr egyesület gerjesztette volna a feszültséget, és jelezte: az ott élők döntő többsége támogatta őket.

Ezután egy vita bontakozott ki a Jobbik képviselője és a jogvédők között. Utóbbiak azt kérték számon Mirkóczkitól, hogy honnan tudja, az elkövetők etnikai származását? Szerintük a rendőrség nem vezet statisztikát az elkövetők származásáról, továbbá szokásos módon rasszizmussal vádolták a Jobbik képviselőjét. Mirkóczki úgy válaszolt: ha egy kistelepülésen követnek el egy súlyos bűncselekményt, aminek az elkövetőjét elfogják, arról tudják, hogy ki. Hiszen kistelepülésről van szó, nem Budapestről. Azt is tudják, ha cigány – tette hozzá. A jogvédőktől megkérdezte, hogy a roma programjaiknál hogyan döntik el, hogy ki a cigány, de erre érdemi választ nem kapott.

Az ülésen szót kapott Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője is, aki azt mondta, "közbiztonsági válsághelyzet" volt Gyöngyöspatán, mielőtt az említett polgárőr egyesület tagjai megjelentek a helyiek kérésére. Szavai szerint a településen a személy- és vagyonbiztonság került veszélybe a mindennapi bűnözés miatt.

Richard Field nem tagja a Vöröskeresztnek, így nem is nyilatkozhatott a szervezet nevében az idei tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban - közölte Selymes Erik ,a Magyar Vöröskereszt főigazgatója .

A vöröskeresztes vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Richard Fieldnek "semmiféle vöröskeresztes mandátuma nem volt", így nem volt sem a szervezet alkalmazottja, sem megbízottja, sem szóvivője. A parlamenti vizsgálóbizottsági ülésen meghallgatott Selymes Erik szerint az amerikai üzletember visszaélhetett a Vöröskereszt nevével.

A Vöröskereszt és az amerikai üzletember esetleges kapcsolatát firtató kérdésekre a főigazgató azt mondta: "semmi szükségünk arra nem lett volna, hogy Richard Fieldet mi előretoljuk és örüljünk annak, hogy lejáratja Magyarországot".

Közölte, "jogi szempontból" felvetődik, hogy Richard Field visszaélt a Magyar Vöröskereszt nevével, amikor magát a szervezet önkéntesének nevezve Gyöngyöspatán tevékenykedett, és a külföldi sajtónak állítólagos polgárháborús helyzetről adott információkat.

Jelezte: "aki itt él velünk Magyarországon, az pontosan érzi, hogy mennyire súlyos volt akkor ott a cigányság és a szélsőjobb közti ellentét, de azt is pontosan érzi, hogy az fényévekre van egy polgárháborús helyzettől".

Azt, hogy ezt Richard Field miért tette, tőle kellene megkérdezni - tette hozzá. Selymes Erik közölte, adott esetben a Vöröskereszt az igazságszolgáltatás elé is viszi majd, hogy Richard Field visszaélt a Vöröskereszt emblémájával, valamint a magyar emberek és a nemzetközi közvélemény Vöröskeresztbe vetett bizalmával.

Szavai szerint a húsvéti táboroztatásnak kettős célja volt; egyrészt a gyerekeknek való élményszerzés, másrészt a helyi etnikai feszültségek csökkentése. Emlékeztetett arra is, hogy korábban közleményt adott ki, amiben azt írta, a Vöröskeresztnek semmiféle evakuálási célja nem volt.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke jelezte, Richard Fieldet kétszer is meghívták a vizsgálóbizottság ülésére, ám nem jött el.

Kocsis Máté elmondta, a bizottság mandátumának meghosszabbítását fogja a házelnöknél kezdeményezni, mert az eddigi üléseken meghallgatott személyek állításai több ponton is ellentmondanak egymásnak, így például az, hogy kik találkoztak Gyöngyöspatán Richard Field amerikai üzletemberrel.

J.F.

MTI nyomán – barikad.hu