Gaudi-Nagy: történelmi siker

Három indítványt nyújtott be a magyar küldöttség, mindhárom az önrendelkezés lehetőségét teremti meg.

Gaudi-Nagy Tamás, a magyar delegáció tagja történelmi jelentőségű sikerként értékelte, hogy az Európa Tanács közgyűlése elfogadta azt a magyar javaslatot, amely kötelezővé teszi az autonómia biztosítását a tagállamoknak.

Megnyílt az út, hogy határozottabban odaálljunk a magyar önrendelkezési törekvések mellé, különösen Székelyföldön, amely a leglegitimebb ilyen törekvés Európában – mondta a Kossuth Rádiónak a jobbikos képviselő. Hozzátette: őt is meglepte, hogy átment a javaslat a közgyűlésen.

Gaudi-Nagy Tamás fontosnak nevezte, hogy az autonómia anyagi alapjait is meg kell teremteni, alkotmányos garanciákkal, saját törvényhozó és végrehajtó szervekkel, valamint képviselettel az állami döntéshozatalban.

A kereszténydemokrata Kalmár Ferenc beszámolt arról, hogy három módosító indítványt nyújtott be a magyar küldöttség, mindhárom az autonómia lehetőségét teremti meg.

A szocialista Szabó Vilmos és a fideszes Braun Márton, a delegáció vezetője is szép sikernek értékelte a közgyűlésen elért eredményeket.

hirado.hu