Gaudi-Nagy Tamás és a parlamenti 200m-es síkfutás döntője

2012. június 4-én a trianoni gyásznapon, Gaudi-Nagy Tamás jogvédőnek, a Jobbik frakció képviselőjének az Alkotmányügyi bizottság üléséről - ahol éppen a Büntető Törvénykönyvhöz benyújtott, mintegy háromszáz módosító javaslatot vitatták meg -  rohanva kellett eljutnia a parlamenti ülésterembe, hogy előadhassa a bizottság álláspontját a munkajogi szabályok módosító törvénycsomagjáról. Éppen odaért.  Nem volt könnyű, mivel az alkotmányügyi bizottság ülésterme a csodaszép törvényhozási épület északi részén helyezkedik el, míg az Országgyűlés ülése a déli részen található képviselőházi ülésteremben található.

A távolság így becsülhetően 200 m. Abszurd, hogy szinte hamarabb kezdődött az érdemi általános vita, mint annak az Alkotmányügyi bizottságban történő megvitatása, köszönhetően a kétharmados többség által nemrég elfogadott kivételes sürgősségi szabályoknak. Gaudi ismertette  a bizottságban lezajlott vitát az új Munka Törvénykönyve hatálybalépésével kapcsolatos salátatörvényről, és bejelentette, hogy a módosító javaslatot terjeszt elő a rendes munkaidőben történő vasárnapi munkavégzés áruházláncokban történő megtiltása érdekében. 

A jogvédő honatya felszólalásában némi iróniával azt is megjegyezte, hogy a három nappal korábban, péntek délután parlamenti honlapra felkerült 127 oldalas, közel 70 jogszabályt módosító előterjesztést nem lehetett ilyen rövid idő alatt érdemben felelősen áttekinteni. Egy ilyen jelentős, munkavállalók millióit érintő kódex esetében ez megengedhetetlen. A felszólalás után Gaudi visszarohant az ülésre, amely aznap este 11 óráig tartott. Dübörög a kétharmados gőzhenger a meghirdetett konszolidáció ellenére.