Gaudi-Nagy Tamás az Azerbajdzsánról készített jelentésekről (videó)

Gaudi-Nagy Tamás az Európa Tanács (ET) 2013. téli közgyűlésén az Azerbajdzsánról szóló jelentések kapcsán fejtette ki a véleményét. "Emberi jogvédőként különösen fontosnak tartom a pontosságot e téren. Ha megvádoljuk ezzel (politikai foglyok tartása) a váddal bármelyik tagországot, akkor ebbe a fajta jelentésbe foglaltak nagyon erősen megalapozottak kell legyenek". - hangsúlyozta a nemzeti jogvédő képviselő.

Gaudi felszólalásában kifejtette: igyekezett messzemenően tájékozódni az ügyben. Ennek keretében jogvédő szervezetekkel egyeztetett, megvizsgálta a témával kapcsolatosan készített jelentéseket, de közvetlenül Azerbajdzsánnal is felvette a kapcsolatot. Mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy természetesen vannak olyan területek az emberi jogok terén, ahol Azerbajdzsánnak fejlődnie kell az ET jogi mércéjének elérése érdekében, de ezen lépések megtételére bizonyos időre van szükség.

Az igazságot következetesen kimondó nemzeti radikális jogvédő kritikus hangon rámutatott arra, hogy nagyon sok olyan tagállam van, amely az emberi jogok tiszteletben tartása kapcsán nem éri el az ET által előírt szintet. Egy másik - szintén Azerbajdzsánról készített - jelentés kapcsán Gaudi-Nagy Tamás a jelentésben foglalt adatokkal kapcsolatosan fogalmazta meg kétségeit. "Úgy gondolom, jó lenne átnézni az adatokat amelyek a politikai foglyokra vonatkoznak. Egy jelentés teljesen alátámasztottan és hitelesen kell bemutassa ezt a témát. Ezért ez a második jelentés nem megfelelő arra, hogy elfogadjuk."

A teljes felszólalás alább megtekinthető: