Gaudi-Nagy Tamás azonnali kérdése Németh Zsolthoz az ET emberi jogi jelentése kapcsán (2010.07.05.)

A felszólalás szövege:

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Végül is nem is gond, azt hiszem, hogy az államtitkár úrhoz címzem a választ, hiszen államtitkár úr hosszú éveket töltött el az Európa Tanácsban, megbecsült tagjaként a magyar Országgyűlésnek, hogy képviselje Magyarország érdekeit és nyilván nagyon sokat tett és küzdött annak érdekében, hogy Magyarországról lehetőleg jó kép alakuljon ki.

Viszont valóban megdöbbentő, amikor két hete kint voltam a magyar Országgyűlés delegációja tagjaként, azt kellett tapasztaljam, hogy a demokrácia előrehaladásáról szóló jelentés, amely monitorozta az egyes Európa tanácsi tagállamokat emberi jogi szempontból, valóban egy árva szóval nem tartalmazza azt a rendőrterrort, ami történt 2006 őszén: a kardlapozást, a szemkilövetést, könnygázgránátozást, tomfával végigveretését az embereknek, turistáknak is, éttermekben ülő embereknek, azonosítójelvény nélküli, nem rendszeresített fegyverekkel történt vaktában lődözést és gyakorlatilag tomboló terrort az utcákon. És párhuzamosan, ezt követően elindult egy megtorlássorozat, előzetes letartóztatásba helyeztek számos vagy rossz helyen rossz időben tartózkodó civilt vagy politikai szabadságjogait gyakorló személyt.

 

(Ezt követően pedig önkényes letartóztatások hosszú sora...)

éva/Jakab-Szűcs-/(Gaudi-Nagy Tamás)/bl

(16.10)

 

Ezt követően pedig önkényes letartóztatások hosszú sora, majd koncepciós eljárások következtek. Elképesztőnek tartom azt, hogy egyetlenegy szóval nem szerepelt. Nyilván vélelmezem a kérdésem mögött azt, hogy hiszen ebben az időszakban a Gyurcsány-rendszer kormányáról, kormányairól volt szó, tehát nyilván a kormány nem adott korrekt tájékoztatást az Európa Tanácsnak, azonban azért fel kell tegyem a kérdést, hogy vajon az ellenzéki képviselők, az akkori ellenzéki képviselők tettek-e valamit annak érdekében, hogy ez a helytelen jelentés kialakuljon.

Ugyanis miről szól ez a jelentés? Egyedül arról, hogy a cigányok és a melegek jogait sértették ebben az országban, és egyetlenegy szó nem volt arról, hogy gárdistákat hurcolnak meg, hogy a Hunnia csoport tagjaival szemben folynak eljárások, hogy rendőr-szakszervezeti vezetőt hurcolnak meg azért, mert véleményét nyilvánította ki, hogy jogvédők ellen támadást intéztek, hogy egy jelentős párt vezetőjével, Vona Gáborral szemben léptek fel brutálisan rendőrök.

Tehát azt gondolom, hogy ez megengedhetetlen, és ezért kérdezem államtitkár urat, hogy vajon mit tervez a diplomácia, hogy ezt megakadályozza, megfordítsa, és a jövőre szólóan mit tervez annak érdekében, hogy mindez ne ismétlődhessen meg.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nemzetközi figyelmet, nemzetközi szolidaritást akkor kell kelteni, ha egy országban nem működik a jogállam. Akkor, amikor Magyarországon a 2006. októberi, sőt szeptemberi események zajlottak, akkor nem működött a jogállam, és azt hiszem, hogy mindannyian emlékszünk arra, hogy alapvetően nem a Jobbik elnökét és nem a jobbikos politikusokat érte akkor egy alapvető támadás, hanem a magyar társadalmat érte egy nagyon durva támadás a rendőri túlkapások formájában. És ha nem emlékezne a képviselő úr, hogy akkor volt-e határozott és egyértelmű fideszes fellépés, szeretném emlékeztetni, hogy volt egyértelmű és határozott fideszes fellépés. Ennek eredményeképpen születtek meg az ENSZ-ben a rendőri túlkapásokról az elemzések, az Amnesty International jelentése vagy éppen a Nemzeti Jogvédő Iroda jelentése. Bizonyára nem kerülte el a képviselő úr figyelmét, hogy megszülettek akkor ezek a jelentések.

 

Most ilyet számon kérni 2010-ben, azt gondolom, hogy meglehetősen felesleges. Most az a feladat, hogy miután helyreállítottuk Magyarországon a jogállamiságot, megteremtsük a szükséges feltételeket ahhoz, hogy azt az eseményt is, 2006 szeptemberét, októberét is valamilyen módon visszaállítsuk a jogállamiság pályájára.

 

Ezért a kormány egyértelműen elítéli az akkori rendőri túlkapásokat. Június 8-án elfogadta a parlament az áldozatok kártérítéséről szóló határozatot, valamint megkezdte a munkáját a miniszterelnöki megbízott, akinek a jelentése hamarosan majd vázolja a felelősségmegállapítást, illetőleg a további intézkedéseket.

 

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Köszönöm, államtitkár úr, a válaszát. Nem volt számomra meggyőző, hiszen a kérdés arra irányult, hogy az Európa Tanács nevezetű, 49 tagállamú kormányközi szervezet, amely az emberi jogok érvényesülését vizsgálja és védi egész Európában, vajon hogy fordulhatott elő az, hogy nyilvánvalóan hazudott ennek a szervezetnek a Gyurcsány-kormány és az azt követő kormány. Tehát nyilván megtévesztették a nyugati politikusokat, bár nem volt túl nehéz, hiszen a jelentést tevő egy liberális politikus, tehát valószínűleg itt azért közeli csatornák működtek Eörsi Mátyás vezetésével.

 

Az a kérésem az államtitkár úrhoz, hogy vizsgáltassa ki azt, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy lényegében hazaáruláshoz közelítő magatartást fejtett ki Eörsi Mátyás és társai az Európa Tanácsban, és ilyen formában fogadhattak el egy jelentést. Ugyanakkor engem nem győzött meg a tegnapi nap arról, hogy a jogállamiság ránk köszöntött, hiszen a rendőrök ugyanúgy, mint a Gyurcsány-rendszerben, nekirontottak békés tüntetés békés résztvevőinek, és koncepciós eljárásokat indítottak. Tehát még sajnos nagyon sok a feladat, hogy elmondhassuk, hogy a nemzeti együttműködés rendszere valóban működik ebben az országban.

 

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)


NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy akárhány napirend van, önök ugyanazt mondják el. Szeretném akkor én is ugyanazt elmondani, amit itt Kontrát Károly államtitkár úr már elmondott. Magyarországon azon vagyunk, hogy a törvényeket mindenki betartsa. Ami pedig az Európa Tanács jelentését illeti, szeretném felhívni az ön figyelmét arra, képviselő úr, hogy a kérdésében megfogalmazott Európa tanácsi vonatkozás jogilag téves. Nincs négyéves emberi jogi jelentése az Európa Tanácsnak, részjelentések vannak, így például a megalázó és embertelen bánásmódról szóló jelentés, amire ön most kifejezetten hivatkozik, valóban négyévente születik meg, de a börtönviszonyoknak egyfajta pillanatfelvételét jelenti. Tehát ezek a jelentések egyszerűen nem szólhatnak 2006 szeptember-októberéről.

 

Ha ön egy ilyen jelentést kezdeményezne az Európa Tanács fórumán, akkor viszont a magyar kormány támogatná az ön ilyen irányú kezdeményezését.

 

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)