Gaudi-Nagy Tamás: Elfogadhatatlan, hogy megússzák a 2006-os rendőrterror felelősei

Széles sajtónyilvánosságot kapott a napokban a sajnálatos hír, hogy a Honvédelmi Minisztérium belső vizsgálatában feltárt jogsértések nem "bűncselekmények": azaz a 2006-os brutális tömegoszlatások idején bár jogszerűtlenül adták át a gránátvetőket és könnygázgránátokat a rendőrségnek a honvédség készleteiből, mégsem vonnak ezért felelősségre senkit. Nyilvánvaló, hogy mindezen tettek nem gondatlan cselekmények, hanem egy összehangolt megtorló akció részei voltak. Nem rendszeresített vadászfegyverekkel és gumilövedékekkel elkövetett szemkilövetésekért, tömeges brutalitásért még egyetlen felelős rendőri vezetőt és politikust sem helyeztek vád alá.

Több mint egy évvel ezelőtt nyilvánosságra került jogvédők követelésére a Balsai-jelentés, mely egyértelműen állami terrorcselekménynek minősíti a 2006 őszi megtorlásokat. Ezek alapján Gyurcsány Ferencet és az akkori rendőr vezetőket fel is jelentették, mégis voltak akik gyanúsítás és felelősségre vonás helyett karriert kaptak, mint például a legkegyetlenebb rendőri egység, a REBISZ volt vezetője, Dobozi József. Gergényi Péter, Bene József volt rendőr-főkapitányok, vagy a börtön helyett a Kossuth téren "éhségsztrájkoló" Gyurcsány Ferenc mai napig szabadlábon vannak.


Elfogadhatatlan, hogy több száz meghurcolt a mai napig nem kapott kártérítést, és vannak olyan közismerten koncepciós ítéletek, melyek megsemmisítésére nem került sor. A napokban lesz a 6. évfordulója a őszödi hazugságbeszéd által kiváltott 2006-os tüntetés- sorozatnak és az azt követő véres megtorlásoknak. Áldozatok, jogvédők feljelentéseink százai  és elkészült tényfeltáró jelentések (Civil Jogász Bizottság, országgyűlési albizottság, Balsai-jelentés stb.) ellenére elmaradt az elszámoltatás.

Kérjük a joggal csalódott és felháborodott, a beígért igazságtételben bízó embereket, hogy velünk együtt pártszimpátiára tekintet nélkül követeljék a felelősségre vonást, mert az igazságtétel előmozdítása megkerülhetetlen kötelessége  a kormánynak. Mit nyomoz még ennyi év és bizonyíték után a 2010. decemberben a kétharmad által választott Polt Péter által vezetett ügyészség?  Már így is sokan megúszták az elévülés miatt. A közelgő évforduló kitűnő alkalom az elkövetők elleni vádemelésre, amelyet százezrek várnak.

Gaudi-Nagy Tamás ogy. képviselő