Gaudi-Nagy Tamás a hagyományos nemzeti közösségek önrendelkezéséről kérdezte az albán kormányfőt

Strasbourg, 2012. június 25., hétfő (MTI/EFE) - Koszovó függetlensége megváltoztathatatlan, nincs más alternatíva, mint elfogadni azt - szögezte le hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésén Sali Berisha albán miniszterelnök.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője azt kérdezte Berishától: egyetért-e azzal, hogy területi autonómiát kell biztosítani a Koszovó területén élő szerb közösségnek, akárcsak a Délvidéken élő, kétszer olyan nagy létszámú magyarság számára. Az albán miniszterelnök közölte: egyetért a felvetéssel, életbevágó az ilyen konfliktusok megfelelő kezelése; előrehaladott tárgyalások folynak már az észak-koszovói szerbek helyzetének megoldásáról. Berisha úgy vélte, hogy kiemelt figyelmet kell élvezniük a nemzeti kisebbségeknek, különösen a válságövezetekben, ahol véres konfliktusok voltak.

Ebben a fél évben Albánia tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnöki tisztét, Sali Berishát ebben a minőségében hallgatta meg a szervezet parlamenti közgyűlése.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét, amelyet azóta 93 állam ismert el, köztük Magyarország, valamint több nagyhatalom. Sali Berisha úgy vélekedett, hogy az Európa Tanácsnak szorosabbra kell fűznie kapcsolatait a volt szerb tartománnyal.

A fideszes Nagy Gábor Tamás az iránt érdeklődött: a miniszterelnök minek tulajdonítja azt, hogy Albániában jelentős a gazdasági növekedés és nem érezhető a gazdasági válság. A kormányfő azt mondta: ő az alacsony adók híve, ezek jótékony hatását Ronald Reagan volt amerikai elnöktől tanulta. Szerinte az alacsony adókkal az ország gazdaságának versenyképességét lehet növelni, emellett a felesleges adminisztrációs költségek csökkentésére is törekszenek.