Gaudi-Nagy Tamás is jelképesen a rácsok mögé vonult Budaházyért és a politikai foglyokért

Július 1-jén a budapesti Vértanúk terén felállított jelképes tömlöcbe vonult több órára Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja, annak érdekében, hogy ezzel nyomatékot adjon annak a követelésnek, hogy engedjék szabadon az immár több mint egy éve, a Gyurcsány rendszer által indított koncepciós eljárás miatt raboskodó, a nemzetközi jog definíciói szerint is politikai fogolynak minősülő Budaházy Györgyöt és Szász Endrét, továbbá szüntessék meg a Hunnia csoport tagjai ellen terrorizmus címén indítot  büntetőeljárást.

A koncepciós eljárás során a vonatkozó eljárási szabályokat megsértve szereztek be bizonyítékokat, illetve törvényi feltételek hiányában vettek őrizetbe és tartottak előzetes letartóztatásban 18 hazafit, akik közül még ketten a rácsok mögött vannak, sőt Budaházy előzetesét már a kormányváltás, a kormánytöbbség  által előszeretettel hangoztatott forradalom győzelme után hosszabbították meg egyelőre még nem jogerősen további három hónappal.

A rács mögé állt a többnapos akció során többek között Toroczkai László, a HVIM elnöke,  Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke és a Jobbik országgyűlési frakció tagja, Budaházy Bernadett, Budaházy György felesége, Gyuri édesanyja, harcostársai és néhány percre Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő is.


Az összes kép megtekintéséhez kattintson a képre

Az akció jelentős érdeklődést váltott ki, számosan csatalkoztak - a Morvai Krisztina által - a politikai foglyokért indított petícióhoz, köztük több külföldi (köztük egy, a magyar üggyel erősen szimpatizáló lengyel hölgy) is.

Gaudi-Nagy Tamás könnyen lehet, hogy nemcsak jelképesen, de ténylegesen rács mögé vonul Budaházyért, mivel az utóbbi időszakban a szabadságért küzdő mozgalmár elleni büntetőeljárások során kifejtett védői tevékenység miatt összesen 500.000 forint rendbírsággal sújtották erősen vitatható alapon. Ebből már 200 ezer forint jogerős, a bírság meg nem fizetése esetén napi 5 ezer forint elszámolással elzárássá változatják ezt a szankciót. Ezt a bírságot úgy emelték jogerőre, hogy a Fővárosi Ítélőtábla április 7-i tárgyalásáról készült jegyzőkönyvet meghamisították, azt írva, hogy  az ügyvéd-politikus elhagyta tárgyalótermet bírói engedély nélkül, miközben erre nem került sor, csupán a védő azt jelzte, hogy a megfélemlítő hatású tömeges rendőri megszállás miatt nem tudja feladatát ellátni és nem látja a pártatlan igazságszolgáltatás garanciáit. (Kapcsolódó korábbi cikk: Gaudi a Budaházy-ügyről)

Emiatt Gaudi-Nagy feljelentést tett és a rendbírság végrehajtásának felfüggesztését kérte.