Gaudi-Nagy Tamás a Pesti TV-n a botrányos Szeviép ügyről, a bírói függetlenség-pártatlanság és a tényfeltáró újságírás fontosságáról

Forrás: pestitv.hu

A Pesti TV Pesti Riporter c. műsorában nyilatkozott  dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a botrányos szegedi Szeviép-ügy fejleményeiről és az ennek kapcsán tapasztalt visszás bírósági döntésről,   bírói függetlenség-pártatlanság és a tényfeltáró újságírás fontosságáról.

 

Emlékezetes, hogy a szegedi 1-es villamosvonal 2010 előtti közbeszerzés alapján történt felújítását elvégző  magyar építőipari kisvállalkozókat a Szeviép Zrt. bedöntésével milliárdos nagyságrendben  megkárosító felelősöket sokéves eljárás végén több éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon.

A másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék egyik, több szempontból megkérdőjelezhető pártatlanságú bírói tanácsa felmentő ítéletet hozott. Ez a döntés az utóbbi évek egyik legnagyobb bírósági botránya lett és erősen megrengette a társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.

Ezt a döbbenetes döntést később hatályon kívül helyezték, a Szegedi Törvényszék elnökét leváltották és új eljárást rendeltek el, amelyet a Kúria kijelölése alapján majd a Debreceni Törvényszék folytat le.

A kiváló hazafias újságíró, Füssy Angéla ellen a másodfokon eljárt bírókat érintő tudósítás miatt büntetőeljárást indítottak. A pártossággal  összefüggésbe hozott egyik bírót a szolgálati bíróság nem marasztalta el.

Milyen tanulságai vannak az ügynek és mi várható?

Háttér: https://pestisracok.hu/szegedi-birosagi-botrany-nove-agnest-kimostak-aztan-sajtohirek-szerint-meg-fizetesemelest-is-kaphatott/

Interjú az adás első 15 percében, előtte látható Füssy Angéla Szeviép ügyről készített  rövid tényfeltáró dokumentumfilmje.