Gaudi: 2006-ban felkelés volt Magyarországon, amit vérbe fojtottak - megkezdődött a jogi bohózat (Videóval)

Megkezdődött Bene László és Gergényi Péter pere a 2006-os felkelés vérbe fojtása miatt. A rendőri vezetőket tüntetők fogadták, a tárgyaláson Gyurcsány Ferenc is megjelent, akit az egyik derék jelenlévő leköpött. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja jogi bohózatnak nevezte a volt rendőri vezetők és társaik elleni eljárást a Fővárosi Törvényszék épülete előtt kedden tartott tüntetésen.


Szemen köpték a szemkilövetőt

Tizennégy volt és jelenlegi rendőrparancsnok áll kedden bíróság elé a 2006-os véres utcai események miatt. A vádlottak között van Gergényi Péter volt budapesti- és Bene László volt országos rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rebisz egykori főparancsnoka is. Az ügyészség csak nevetséges felfüggesztett börtönt kért a három egykori főrendőrre.
A rendőrbűnözőket tüntetők fogadták a Fővárosi Törvényszéknél. Gergényi Péter még a demonstrálók előtt érkezett a tárgyalásra, de a sajtónak azt mondta, hogy nem tartja magát felelősnek. Bene László ügyvédje tanácsára nem válaszolt a Hír TV riporterének, Dobozi József csak annyit mondott: vállalja a felelősséget.
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja jogi bohózatnak nevezte a volt rendőri vezetők és társaik elleni eljárást a Fővárosi Törvényszék épülete előtt kedden tartott tüntetésen.
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője mindezt azzal indokolta, hogy a felelősöket nem azért vonják felelősségre, amit elkövetettek, illetve szerinte nem azokat vonják felelősségre, akik elkövették a bűnöket, vagyis Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a terrorszervezeti működés élén állt.


Gaudi-Nagy Tamás szerint nem volt teljes körű a kártérítések kifizetése, mert bár kétszáz ember kapott pénzt, ám például a Kossuth téri és a Nádor utcai oszlatás áldozatait nem hajlandó kárpótolni a kormányzat. Mint mondta: arra törekednek, hogy ne csak a 2006 őszi jogsértettek, hanem a 2002 és 2010 közötti valamennyi jogsértés áldozata egységes elbírálás alá kerüljön. Példaként említette a 2009-es Szabadság téri gárdista tüntetésen részt vevőket ért jogsértéseket, amikor szerinte kétszáz embert jogtalanul állítottak elő.
Gaudi-Nagy Tamás szerint elakadt az a folyamat, amely a semmisségi törvény alapján elindult, a "koncepciós perben elítélteket nem megfelelő ütemben mentesítik a következmények alól, mert a bírói kar elszabotálja ezt a folyamatot". A politikus beszámolt arról is, hogy a demonstrálók közfelkiáltással megbízták a sértetti oldal képviseletével. Erről tájékoztatta a per bíráját, aki a kérést elutasította, így a hallgatóság soraiban foglalhat helyet.
A bíróság előtt tüntetők szerint terrorizmussal kellett volna megvádolni az érintetteket és több tucat embert, köztük Gyurcsány Ferencet is hiányolták a vádlottak padjáról. A demonstráción résztvevő Gaudi-Nagy Tamás azt mondta: a 2006-os rendőrterror áldozatai szabadságjogukkal élve a Gyurcsány-kormány hazugságai és elnyomása ellen tiltakoztak.
„Aki szabadságjogait gyakorolva annak idején, pontosan hét évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc balatonőszödi hazugságbeszéde miatt úgy érezte, hogy ki kell menni Budapest utcáira az mind szabadságjogait gyakorló magyar állampolgár volt és az ma is – közölte Gaudi-Nagy Tamás. – És volt egy hatalom, amely akkor a hazugság és megfélemlítés gépezetével működve úgy gondolta, hogy ezt a felkelést, ami kitört, és ugye létrejött a Kossuth téri ellenállás, ezt le kell törni vérrel, vassal és és megtorlásokkal” – tette hozzá a Jobbik országgyűlési képviselője.
Gyurcsány nem kér bocsánatot
A tárgyaláson pofátlanul megjelent Gyurcsány Ferenc is. Az egykori miniszterelnököt hangos kiabálással fogadták a tüntetők, mocsoknak és szemétnek titulálták, az egyikük pedig le is köpte a volt kormányfőt. A Hír TV kérdésére Gyurcsány Ferenc nem kért bocsánatot a 2006-os rendőri intézkedések áldozataitól. Azt mondta: bár történtek túlkapások, az akkori rendőri vezetők törvényesen jártak el és nem hibásak a 2006-os őszi eseményekért.
„Hát ugye, ezernyi vizsgálatot ismerünk, amely feltárt egy sor problémát – fogalmazott az elmebeteg, hozzátéve: továbbra is azt gondolom, hogy minden bizonnyal lehettek, voltak itt tévedések és hibák, de egészen biztos vagyok benne, hogy nem bűnösök azok, akik ma a bíróság előtt állnak. És az a dolga szerintem, minden tisztességes demokratának, hogy valamilyen módon kimutatja, hogy melyik oldalon áll, az alkotmányosság, a rend, és az azt feldúlók vitájában. Én az előbbi oldalon állok” – provokált a volt miniszterelnök.

Nyugodtan röhöghet, nem kell tartania a fülkeforradalmi elszámoltatástól sem
Bene László ellen kétrendbeli elöljárói intézkedés elmulasztása a vád, míg Gergényi Péter másodrendű vádlottat a többi közt azzal vádolják, hogy a 2006. szeptember 18–19-i tévéostrom idején kialakult "zűrzavaros helyzetben" nem váltotta le Mittó Gábor helyszínparancsnokot, és emiatt sérült meg több egyenruhás is.

A HírTV összefoglalója az eseményről

Kuruc.info