Gaudi az ET közgyűlésen: a demokrácia válságának legfőbb oka, hogy Európában a nemzeti közösségek jogait nem védik eléggé

Budapest/Strasbourg, 2012. április 24. - Az aktív állampolgári kezdeményezésekről folytattak vitát kedden Strasbourgban az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakán, amelyen Magyarországot az öt parlamenti párt képviselőiből álló delegáció képviseli.

 

 

A keddi ülésnapról Gaudi-Nagy Tamás, az ellenzéki Jobbik képviselője az MTI-nek elmondta: a tárgyalt jelentés fő üzenete az volt, hogy segíteni kell a bizalom helyreállítását a demokráciával szemben.    Ez a bizalom válságban van,  amire több magyar és külföldi jelenlévő is rámutatott. Gaudi-Nagy elmondta: a bizalom megcsappanásának legfőbb oka az, hogy egyre nagyobb a szakadék a pártpolitika mögé  bújt, tényleges döntéshozók és a polgárok között, akiknek az életét az IMF és EU által erőltetett folyamatos költségvetési megszorítások nehezítik. Ennek eredményeként egyre kevesebb pénz jut az emberekre és egyre nagyobb profitot  érnek el a globális multicégek.  A Jobbik képviselője szerint az európai emberek erőteljesebben tudnának hinni a demokrácia intézményében, ha nemcsak az egyéni jogok védelmére helyeződne hangsúly Európában, hanem az úgynevezett hagyományos nemzeti közösségek jogaira is. Felszólalásában felhívta a figyelmet az akarata ellenére az igazságtalan trianoni diktátummal Romániába kényszerített és önrendelkezési jogában máig korlátozott székelyek legitim érdek-képviseleti testülete, a Székely Nemzeti Tanács nemrég elindított európai uniós polgári kezdeményezésére és támogatásra kérte a 47 tagállam képviselőit (Az európai kezdeményezés Magyar és angol nyelvű honlapja itt található: www.nationalregions.eu Ezúton kérek minden jóérzésű magyar embert, hogy támogassa a kezdeményezést) . Ennek célja, hogy az Európai Unióban a hagyományos nemzeti közösségek számára különleges jogállást biztosítsanak és tegyék lehetővé számukra az önrendelkezési jog gyakorlását, ideértve a területi autonómiát is, amelyet Románia máig megtagad az erdélyi magyaroktól.   

A napirenden szereplő aktív állampolgári kezdeményezésekkel kapcsolatban a képviselő utalt arra, hogy egyes országokban maga  az állampolgárság is veszélybe kerül, és ezzel összefüggésben Szlovákiát említette. Rámutatott, hogy Szlovákia megsérti  az Európa Tanács 1997-es állampolgársági egyezményét, és negatív diszkriminációt alkalmaz a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben, amikor sorra fosztja meg szlovák állampolgárságától a magyar állampolgárságot felvevő magyarokat. Megemlített a 99 éves rimaszombati magyar tanítónő, Tamás Aladárné megdöbbentő esetét is. Az új Fico kormány azt jelentette be, hogy kifejezetten a magyaroknak tiltanák meg csak a kettős állampolgárságot, amely végképp megengedhetetlen - emlékeztetett Gaudi-Nagy. Felhívta az Európa Tanácsot, hogy bírja rá Szlovákiát a diszkriminatív állampolgársági törvény európai normáknak megfelelő módosítására.

A képviselő az MTI kérdésére úgy fogalmazott, hogy az említett témákkal, a nemzeti közösségek önrendelkezésének ügyével kapcsolatban a magyar ET delegáció tagjai egyetértenek.

Az ET Parlamenti Közgyűlésének ülésszaka péntekig tart, ahol még napirendre kerül többek között a bosnyák külügyminiszter meghallgatása, a sportbundák elleni küzdelem, az internet szabadságával kapcsolatos, az adóparadicsomok ártalmairól szóló jelentések, az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformjával és a szír helyzettel kapcsolatos vita is.

(MTI nyomán)