A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló vezérszónoki felszólalásom

2012. április 11-én tartotta az Országgyűlés a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvényjavaslat általános vitáját (a javaslat ITT olvasható), melyben a Jobbik vezérszónokaként üdvözöltem a törvényjavaslatot, mivel annak több eleme jelentősen javítja a kiszolgáltatott gyermekek helyzetét azokban az esetekben amikor az igazságszolgáltatással találkoznak. A törvényjavaslat ugyan uniós irányelv hatására készült, azonban most kivételesen a magyar érdekeknek is megfelel, mivel a nemzet emberközpontú módon, de rendre alapítottan kell működjön.

Éppen ezért megengedhetetlen, hogy az akár tanúként, akár sértettként az igazságszolgáltatás gépezetébe kerülő gyermekek kiszolgáltatottan szenvedjenek el joghátrányokat. Üdvözöltem, hogy a nemi bűncselekmények esetében az elévülési idő a kiskorú sértett nagykorúságának betöltésétől kezdődik. Hiányoltam ugyanakkor azt, hogy a gyermekbarát szabályok jelenleg még nem érvényesülnek a közigazgatási eljárásban pedig ilyen eljárások sokkal gyakrabban találják meg a gyermekeket.

Elmondtam azt is, hogy az Európa Tanács Jogi Bizottsága idén januári ülésén engem bízott meg azzal, hogy a készülő európai tanácsi, a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló bizottsági jelentés véleményezését.

A vitában kifejtettem, hogy szükséges az intézmények közötti együttműködés erősítése az érpataki-modellhez hasonlóan, annak érdekében, hogy a gyermekek egészséges testi, értelmi, erkölcsi fejlődése megfelelően legyen biztosított, ne csak látszattevékenységet végezzenek a hatóságok, hanem egymással összehangolt módon lépjenek fel ha a kiskorú fejlődését veszélyeztető magatartással találkoznak. Végül pedig említést tettem arról a megrázó esetről, amikor egy magyar anyuka olasz férjétől két gyermekével költözött haza, mivel a házasság tönkrement, azonban az olaszok bosszúhadjárata keretében az anyukát másfél év börtönre ítélte az olasz bíróság, a magyar bíróság az apjukkal több éve nem találkozó, az olasz nyelvet nem beszélő gyermekeket az apjuknak ítélte. A gyermekek több éve az anyukával együtt bujkálásra kényszerülnek, kiszolgáltatottak az igazságügy gépezetével szemben. Az ilyen ügyek is rámutatna arra, hogy az igazságszolgáltatást valóban gyermekbaráttá kell tennünk.

Részlet az MTI aznapi tudósításából:

Jobbik: véget kell vetni a kiskorúak bántalmazásának, megalázásának
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiszolgáltatott emberek bántalmazásának, megalázásának az egész régióban tapasztalható folyamatát meg kell törni, amelyre leginkább a kiskorúak esetében van szükség.
A mostani törvényjavaslat benyújtásáig Magyarország is egy olyan ország volt, ahol az eljárásban részt vevő kiskorúak "kakukktojások" voltak, nem részesítették ugyanis őket speciális elbánásban - mondta.

A jobbikos politikus rámutatott, hogy a gyermekkorban az igazán durva sanyargatás az érzelmi kiszolgáltatottság vagy például az édesanya bántalmazásának látványa. A Jobbik rendpárti, de emberközpontú világképben gondolkodik - jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás.