Ha a kormányon múlik, akkor maradnak a szovjet megszállók emlékművei

Magyarország jelenleg nem egyeztet Oroszországgal a magyarországi szovjet emlékművekről, esetleges áthelyezésük nincs napirenden - közölte Martonyi János külügyminiszter kedden. A fideszes külügyér nyilvánvalóan összekeverte a szezont a fazonnal, ugyanis Gaudi-Nagy Tamás nem a magyar-orosz kapcsolatok ellen, hanem a megszálló szovjet horda dicsőségét hirdető emlékművek ellen emelt szót, illetve intézett kérdéseket.

A tárcavezető Gaudi-Nagy Tamás kérdésére adott írásbeli válaszában kifejtette, az első demokratikusan választott magyar kormány és az orosz fél közötti szoros egyeztetés és megállapodás eredményeként elszállították a budapesti közterekről a szovjet emlékműveket, és a tárgyalásokon - más országokhoz hasonlóan - megállapodtak abban is, hogy kivételt egy, Budapest esetében a Szabadság téri képez. Ezen emlékművel és más magyarországi szovjet emlékművekkel kapcsolatban jelenleg nem egyeztet Magyarország és Oroszország - írta a külügyminiszter.Kiemelte, Oroszország stratégiai, energetikai szempontból Magyarország meghatározó partnere. A két ország kereskedelmi forgalma "ígéretesen növekszik", Oroszország fontos felvevőpiacot jelent - írta. Hangsúlyozta: Magyarország célja a kapcsolatok legfontosabb gazdasági kérdéseinek hosszú távú, szerződéses alapú rendezése.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának szellemében hatékony együttműködés kialakítására törekszik Oroszországgal, így a felmerülő vitás kérdéseket konstruktívan, a kölcsönös érdekek figyelembevételével kívánja rendezni. Az egyoldalú lépések az Oroszország által "kiemelt érzékenységgel kezelt kérdésekben" súlyos, hosszú távú károkhoz vezetnének a kétoldalú kapcsolatokban - mutatott rá.

Közölte, hogy a magyar-orosz kapcsolatokban a hadisírok és emlékművek gondozásának ügye rendezettnek tekinthető. Tájékoztatása szerint a magyarországi helyzetről Oroszország elismerően nyilatkozott, és megerősítette együttműködési készségét az oroszországi magyar katonasírok és emlékművek további gondozására. Az oroszországi magyar hadisírokkal kapcsolatos feladatokat szem előtt tartva a cél ennek a kedvező légkörnek és hozzáállásnak a hosszú távú biztosítása - tette hozzá.