Időzített bombát tervez a kormány a magyar föld alá

Ma délelőtt Gaudi-Nagy Tamás és Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselők közösen hívták fel a figyelmet egy törvénymódosításra, mely beláthatatlan következményekkel járhat Magyarországra nézve.

Gaudi elmondta, első hallásra egy rendkívül unalmas témáról van szó, amiről az Országgyűlés a múlt héten folytatott le általános vitát. A téma a bányászatról, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó jogszabályokról szólt, ugyanakkor a tervezet, melyet a fülkeforradalmi kormányzat megpróbál áterőltetni a parlamenten, már mást tartalmaz: a magyarországi és külföldi üzemek által kibocsátott káros anyagokat csökkenteni kell, ezt azonban a környezetbarát technológiákra való átállással óhajtják elősegíteni, hanem azzal, hogy a szén-dioxidot összesajtolva óriási földalatti tárolókba tárolják el. A képviselő hangsúlyozta, ez a megoldás rendkívül fejletlen, kísérleti szakaszban jár és nem old meg semmit, hiszen egyáltalán nem semlegesíti a káros anyagot.

A politikus hozzátette, érdemi válasz a kormányzat részéről nem érkezett, miért lesz ez jó, mindössze annyi ellenérvet hoztak fel, hogy uniós direktíva, tehát a magyar jogrendszerbe ezt be kell illeszteni. Gaudi ugyanakkor rámutatott, hogy a magyar jog meglehetősen lazán kezeli a veszélyes hulladék és egyéb veszélyes anyagok tárolási feltételeit és mindössze 200 millió forint letét elégséges ahhoz, hogy bármilyen társaság ilyen típusú tárolókat létesítsen. Márpedig ez az összeg, nagyjából tíz ház megépítésére elegendő, erre pedig a kolontári katasztrófa a legékesebb példa – hívta fel a figyelmet Gaudi-Nagy Tamás és hozzátette, óriási veszélyt rejt magában a terv, hiszen ezzel a lépéssel a kormány lehetővé teszi, hogy az ország területét egy időzített bombává tegyék azok a külföldi multinacionális cégek, akik – ha ez valóban megvalósul – ismét óriási profitra tehetnek szert, miközben végzetes folyamatoknak tehetik ki a Kárpát-medence lakosságát, elsősorban a magyarokat.

A Jobbik tiltakozik a törvény ellen, de ismerve a kétharmad demokratikus módszereit, minden bizonnyal bele fogják hajszolni hazánkat ebbe az újabb szörnyűségbe, ezért a módosító indítványokban a radikális párt legalább 100-szoros biztosítékokat szorgalmaz az eredeti tervekhez képest.

Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa egy nemzetközi példa felemlítésével érzékeltette a technológia veszélyességét. 1986-ban Kamerunban egy már nem működő vulkán belsejében felhalmozódott mintegy kétmillió köbméter szén-dioxid felhő feltört egy, a vulkán közelében fekvő tóból. Húsz kilométeres körzetben gyakorlatilag minden élőlény elpusztult, több ezer ember lelte halálát percek alatt, mivel a szén-dioxid színtelen, szagtalan, viszont nehezebb a légköri levegőnél, a földfelszínhez közel terül el és kiszorítja az oxigént. Míg egy gázkitörésnél az úgynevezett „fáklyázással” el lehet égetni a veszélyes anyagot, a szén-dioxid esetében erre nincs lehetőség, tehát évekig, akár évtizedekig ott lehet a lábunk alatt, mígnem akár emberi mulasztás okán, akár egy környezeti katasztrófa – például egy földrengés – következtében bármikor kiszabadulhat és óriási pusztítást végezhet – hangsúlyozta Kepli.

A honatya azonban kifejtette, ez csupán a probléma egyik oldala, a másik legalább ennyire súlyos, nevezetese német kutatók kimutatták, hogy ezzel a technológiával az adott termelési egység eléréséhez kétszer annyi energiára van szükség, mint bármely más megoldás esetében. A talajvizeket teljesen elszennyezi, a sajtolás rengeteg energiát emészt fel és hatalmas mennyiségű ivóvizet kell felhasználni ahhoz, hogy a szén-dioxidot a földalatti tárolókba sajtolják.

Kepli Lajos leszögezte, semmi másról nincs szó, mint arról, hogy ál-klímavédelmi okokra hivatkozva próbálnak áterőltetni egy olyan megoldást, mely egy szűk érdekcsoportnak kedvez, hiszen bizonyos, hogy az állam erre koncessziós szerződéseket ír majd ki, a technológia pedig évtizedeken keresztül veszélyezteti majd a magyar emberek testi épségét, így a nemzeti radikális párt minden eszközzel tiltakozni fog az eljárás gyakorlati megvalósulása ellen.

Mind Gaudi-Nagy Tamás, mind Kepli Lajos nyomatékosan kérték a közvélemény figyelmét, és azt, hogy minden fórumon kérdezzenek rá országgyűlési képviselőjüknél és tiltakozzanak, a jogszabály módosítása ellen.

Csanádi Gábor Ferenc – barikad.hu