A Jobbik 2020-ig meghosszabbítaná a földmoratóriumot - Gaudi-Nagy Tamás is aláírta a benyújtott javaslatot

A Jobbik a héten benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, amely a magyar termőföld tulajdonjogára vonatkozó moratórium meghosszabbítására irányul – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Vona úgy gondolja, földünk magyar kézben tartására nem biztosított a társadalmi igény, hiszen a hatalom olyan kommunikációt folytatott ez ügyben, amely illúziókban tartja a társadalom jelentős részét. Azt sugallják, hogy megvédték a magyar földet, pedig ez nem így van.

A politikus hangsúlyozta: a magyar föld védelme nemzetstratégiai és nemzetgazdasági érdek, mivel hazánk agráripari adottságokkal rendelkezik. A nemzeti radikális képviselő közölte: ez a munkahelyek teremtése és megtartása szempontjából is kiemelt jelentőségű. Hozzátette: aki a magyar földet kiárusítja, illetve hagyja elveszni, a magyar nemzetgazdaságnak árt, munkahelyek százezreit teszi tönkre és az ökotudatos életminőséget veti el.

A Jobbik számára a valódi megoldást az jelentené, ha a magyar föld védelmét az Alaptörvényben rögzítenék, eszerint a föld csak a magyar állam, magyar önkormányzat vagy magyar személy birtokában lehetne. A párt ezt korábban már kezdeményezte, akkor a fideszesek név szerint szavazták le a javaslatot.

A frakcióvezető szerint el kell fogadtatni Brüsszellel, hogy Magyarország ebben a kérdésben külön elbánásmódot kér magának.  A Jobbik számára a földre vonatkozó törvényi szabályozás nem elfogadható, a párt az illúziókeltés kategóriájába sorolja Orbán Viktor azon kitételét, miszerint a magyar földforgalmi szabályozás a dán, osztrák és francia törvény legerősebb elemeinek vegyülete.  A politikus szerint ami ezekben az országokban megoldást jelent, az Magyarországon nem fogja orvosolni a bajt.

A héten beadott javaslat  -  a földtulajdon moratóriumának meghosszabbítása -  nem  jelent megoldást, de egy lehetőség a megoldás felé – jegyezte meg Vona Gábor. Hozzátette: „Aki időt nyer, az életet nyer. A magyar föld megvédéséhez most időt kell nyerni. Nemzeti egységet kell felmutatni az Európai Unió felé.”

A pártelnök szerdán tárgyalt az Anyaföldvédelmi Kerekasztal vezetőjével, Hossó Andreával, aki támogatásáról biztosította a javaslatot.

Tíz éve vagyunk az Európai Unió tagjai, ezért jövő május 1-től megszűnik a külföldiek földvásárlási tilalma, így mindenféle korlátozás nélkül bárki vásárolhat földet Magyarországon – közölte Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus felhívta a figyelmet: ma is fennállnak azok az indokok, amelyek alapján hazánk tíz évvel ezelőtt megkapta a moratóriumot. A honatya hangsúlyozta: nem csökkent az a földárbeli különbség, ami a nyugat-európai szomszédjaink és hazánk között volt, sőt sok esetben tízszeres a differencia. Hozzátette: a nyugat-európai állampolgárok és a magyarországi állampolgárok vásárlóereje közötti különbség is óriási.

Magyar Zoltán elmondta: a kormány nem tett semmit a föld védelme érdekében. A politikus megjegyezte: a föld problémája összefügg a kivándorlás kérdésével is, mérhetően nagyobb az elvándorlás azokon a településeken, ahol a föld spekulánsok vagy nagytőkések kezébe került.

A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: h már most 1 millió hektár külföldiek kezében van, akkor a moratórium lejárása után a további 5 millió hektárt évek alatt elveszíthetjük.  Ezért fontos kitolni a földvásárlás külföldiekre vonatkozó tilalmát 2020-ig. Magyar Zoltán megjegyezte: az ötletet a bolgárok adták, hiszen ők példát mutattak azoknak az országoknak, ahol ez a probléma fennáll. A bolgár parlament 72 százaléka szavazta meg a moratóriumot.

forrás: Alfahír