A Jobbik módosító javaslatai az új Büntető Törvénykönyvhöz

(MTI nyomán) A Jobbik 2012. május 30-án közel 100 módosító javaslatot nyújtott be a kormány Büntető Törvénykönyv javaslatához. A javaslatok itt tekinthetők meg.

Gaudi-Nagy Tamás sajtótájékoztatója a Jobbik új Büntető Törévnykönyvhözt benyújtandó módosító javaslatairól (2012.05.30).

A tegnap lezajlott általános vitában többet ismertettek a felszólaló jobbikos képviselők. Így többek között a mostaninál és a kabinet javaslatánál lényegesen szigorúbban, öttől tizenöt évig terjedő helyett tizenöttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék az emberölés alapesetét. Ennek megfelelően a határozott ideig tartó szabadságvesztés leghosszabb tartamát húszról negyven évre, különös vagy többszörös visszaesőknél, halmazati vagy összbüntetés esetén pedig ötven évre emelnék.

Egy másik jobbikos - amelyet Apáti István, Gyüre Csaba és Staudt Gábor jegyez - javaslat a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi az előre kitervelten, a nyereségvágyból, az aljas indokból, a különös kegyetlenséggel vagy több ember ellen, a visszaesőként, illetve a hivatalos személlyel, 14 éven alulival vagy védekezésre képtelen emberrel szemben elkövetett emberöléseknél.

A jobboldali ellenzéki párt azt is lehetővé tenné, hogy életfogytig tartó szabadságvesztést ne csak a húsz évesnél idősebbekre szabhassanak ki, hanem a 18 és 20 év közöttiekre is.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a szigorított dologházi őrizetet vezetné be, amelynek során az elítélteknek - a szabadságvesztés helyett vagy annak leteltével - legfeljebb öt éven keresztül, "társadalmi hasznot hajtva" dolgozniuk kellene. Ezzel, mint indoklásában megjegyezte, egy 1928-as törvényi rendelkezést állítana helyre, némileg korszerűsítve.

Ezen kívül frakciótársával, Gyüre Csabával közösen azt is indítványozza, hogy ha országgyűlési vagy önkormányzati képviselő, illetve polgármester követ el hivatali bűncselekményt, az irányadó büntetési tétel felső határa a felével emelkedjen.

Gaudi-Nagy Tamás felszólalásai a Btk általános vitájában itt tekinthetők meg: