A Jobbik miatt muszáj a Fidesznek felelősségre vonnia

Versenyt fut egymással a Fidesz és a Jobbik annak kapcsán, hogy ki veszi komolyabban a kártalanítást és felelősségre vonást a 2006-os őszi zavargások ügyében.

A két párt hétfőn vívta meg első parlamenti csatáját; a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azt állította, 2007 óta abbamaradt a fideszes "projekt". A fideszes Balog Zoltán viszont emlékeztetett: épp ők voltak azok, akik Morvai Krisztinát és őt elvitték nyugatra, s Gaudi-Nagy még kitüntetést is kapott tőlük. Az egykori harcostársak mára egymás ellenfeleivé váltak, pedig a Jobbik fontos alakjaivá avanzsált politikusokat a Fidesz emelte a magasba.

Noha néhány éve még vállvetve harcoltak, a minap már egymásnak estek a Fidesz és a Jobbik képviselői a 2006-os őszi rendőri brutalitások kivizsgálása ügyében. A pártok közti összecsapást Gaudi-Nagy Tamás indította meg hétfőn, amikor az Orbán Viktor féle nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat vitáját tartották. A jobbikos képviselő közölte: tisztázni kellene, hogy pontosan kikre is vonatkozik a szöveg. Mert szerinte ki kellene terjednie a "2006 őszi szemkilőttekre és meghurcoltakra". Gaudi-Nagy innen áttért arra, hogy a Fidesz az utóbbi időkben nem tett sokat az ügyben. Bár 2006 decemberében volt egy meghallgatás Brüsszelben, amit az Európai Néppárt szervezett, s később Svájcba is kimentek, ezután "abbamaradt igazából a projekt" - mondta, megjegyezve: arról egyetlenegy hírt sem látnak, hogy milyen kemény munkát végzett a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Civil Jogász Bizottság. "Nagyon kemény munka vár Balsai István képviselőtársunkra, mert amíg ez a probléma nem rendeződik, nem lehet új nemzeti együttműködés rendszeréről beszélni" - mondta a jobbikos képviselő.

A Fidesz részéről a választ Balog Zoltán adta meg: "Gaudi-Nagy Tamás tudatlanságát mentené, ha tudatlan lenne, de nem az". A leendő romaügyi államtitkár feltette a kérdést, hogy miért vette át 2007-ben a Polgári Magyarország Alapítvány díját és az azzal járó egymillió forintot Gaudi-Nagy, "ha úgy gondolja, hogy mi ebben az ügyben nem tettünk semmit". Hozzátette, a jobbikos politikus tudhatná, hogy 2007-ben a legtöbb interpelláció épp ebben a témában hangzott el, s a Gaudi-Nagy mellett szintén díjazott fideszes Ékes Ilona többször is felszólalt a témában. De - folytatta a sort Balog - a méltatlankodó jobbikos képviselőt még az emberi jogi bizottság üléseire is elvitték ekkor. "Úgy gondolom, erről itt most rendezhetünk egy vitát, hogy ki mennyit tett, ki mennyit nem tett, de kétségbe vonni egymásnak ennek kapcsolatban a hitelességét szerintem ez egy ócska pártpolitikai trükközés, ami a Jobbiknak emelkedettségéhez nem méltó" - zárta mondandóját kitörő taps mellett Balog Zoltán.
A vita érdekességét épp az adja meg, amire mindkét politikus utalt: korábban együtt léptek fel. 2006 december 7-én valóban járt delegáció Brüsszelben, amit Balog vezetett, s vele tartott Ékes Ilona, de Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina, a Jobbik mai EP-képviselője is. 2007 januárjában már Genfben hangoztatta azt Balog, hogy szeptember óta a kormány megfélemlíti az embereket, a rendőrség pedig megsérti az emberi jogokat. A svájci magyarok meghívására az országba érkezett Morvai és Gaudi-Nagy is. Nekik ekkorra már megalakult a saját vizsgálóbizottságuk. Ez a kormány által felkért Gönczöl-bizottsággal párhuzamosan folytatta vizsgálódásait. Február végére készítették el jelentésüket, amelyben végül Gyurcsány Ferencet tették felelősség a 2006-os eseményekért. Morvai ekkor jelentette ki Gyurcsányra utalva, hogy "nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez". A vizsgálat elkészültéről szóló bejelentésen megjelent a már említett Ékes Ilona, de fideszes politikusok többször is tettek a jelentéssel egybecsengő megnyilatkozásokat. De még később is több alkalommal együtt mutatkoztak Morvaiék és a fideszesek, így például a 2007-es kötcsei Polgári Pikniken.

Ugyanakkor az "együttműködés" időszakában Morvai és Gaudi-Nagy még a Jobbiktól függetlenül politizált. Az igazán erős kötődés a Magyar Gárda ügyei és a később is folytatódó tüntetések közben alakult ki a radikális párttal. Ez vezetett ahhoz, hogy Morvait - mint a szélsőjobb egy Fidesz által is jócskán erősített ikonikus alakját - jobbikos EP-képviselővé jelölték. Gaudi-Nagyot - aki a gárda jogi képviseletét is ellátta - a radikális párt választási kampányában igazságügy-miniszterként jelölte meg. A kampányban már Morvai is támadta a Fideszt - majdnem ugyanazokkal a szavakkal, mint hétfőn Gaudi-Nagy -, amiért az utóbbi időkben nem tettek semmit a jogsértések miatt.

Mindez azért is érdekes, mert a Fidesz régóta hangoztatja, hogy a 2006-os őszi eseményeket újra kell vizsgálni. Olyannyira, hogy amikor Pintér Sándor leendő belügyminiszter néhány hete tartott bemutatkozóján megvédte Gergényi Péter akkori fővárosi rendőrkapitányt, komoly felfordulás lett a Fideszben. Ekkor kapta feladatul Balsai István, hogy vizsgálja ki az eseményeket. Sőt, a leendő kormánypárt még határozati javaslatot is benyújtott a Háznak, amelyben az áldozatok kártalanítását irányozzák elő. Ennek mai tárgyalásán valószínűleg tartogat még a hétfőihez hasonlatos érdekességeket.


Népszava-információ - gaudi.jobbik.hu