Jobbik: a potyautasokat ki kell dobni a rendszerből

Hódmezővásárhelyen nyilvános listát készítettek azokról, akik támogatást igényeltek, de annak átvételét elmulasztották, a felkínált közcélú munkát pedig visszautasították. Az ügy miatt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága meghallgatta Lázár Jánost, a város polgármesteré, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét. Gaudi-Nagy Tamás a bizottság jobbikos tagja az ülésen rámutatott, a potyautasokat és a segéllyel visszaélőket ki kell vetni a szociális rendszerből.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban listát közölt honlapján azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel "ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből". A több mint háromszáz fős listán a kérelmezők neve, lakcíme és születési dátuma mellett indoklás is olvasható: "nem ment el az ingyenebédért", "nem vette át az élelmiszercsomagot", "nem vállalta a felajánlott közcélú munkát", "nem jelent meg a közcélú kiközvetítésen". Szerepelnek a névsorban azok is, akiknek a közcélú munkaviszonya rendkívüli felmondással szűnt meg.

Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik országgyűlési képviselője az ülésen rámutatott arra, hogy a jelenlegi szociálpolitikai rendszer radikális átalakítására van szükség. A Jobbik politikusa kijelentette, a potyautasokat és a segéllyel visszaélőket ki kell vetni a rendszerből. Gaudi-Nagy Tamás a potyautasok és visszaélők kiszűrésére alkalmas lehetőségként jellemezte a listázást. Kiemelte, hogy az adatvédelmi szempontok nem írhatják felül a társadalom valós elvárásait. „Ma már józan többség számára egyértelmű, hogy az amúgy lyukas szociális háló nem a leginkább rászorultakat fogja fel, hanem egyre inkább a „dúsgazdag” segélyezettek tábora növekszik, akik ráadásul közmunka végzésére sem hajlandóak” – jelentette ki a Jobbik képviselője. A vásárhelyi Lázár-listához fűződően Nyakó István szocialista képviselő elmondta, a Fidesz ezzel a technikával meglehetősen közel került a szélsőséges oldal felfogásához. Gaudi-Nagy Tamás erre reflektálva kijelentette, a szokásos szocialista gyűlöletbeszédet hallhattuk, ráadásul a parlament egyetlen szélsőséges pártjának képviselőjétől. A Jobbik politikusa az adatvédelmi kérdésre megoldásként ajánlotta, hogy a listázás jogszerűvé tehető az érintettek írásbeli beleegyezésével. Elégedetten nyugtázta, hogy listázásnak hatására az érintettek döntő többsége jó útra tért.

A Jobbik képviselője az ülésen javasolta, hogy a bizottság tűzze napirendre a július 4-i Magyar Nemzeti Gárda, Erzsébet téri fogadalomtételi rendezvényén történt kirívóan jogellenes rendőri intézkedések ügyét. A bizottság harmadik alkalommal utasította el vita nélkül ezt a kezdeményezést. A Jobbik képviselője felháborodásának adott hangot, hogy a sokat hangoztatott nemzeti együttműködés rendszerében erre nincs lehetőség, miközben a Gyurcsány-kormány idején is tárgyalt az emberjogi bizottság hasonló ügyeket. Példaként említette a 2009. március 15-ei eseményt ahol őt és Morvai Krisztina EP képviselőt rendőrök fújták le könnygázzal. Gaudi-Nagy Tamás kiosztotta a július 4-i demonstráción készített bizonyító erejű filmfelvételt a bizottság tagjainak, a grémium kdnp-s elnökének tiltakozása ellenére. (Az ülésről készült videóösszefoglaló itt.)

Jóri András adatvédelmi biztos a bizottság ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a hódmezővásárhelyi lista törvénytelen, esetenként pedig olyanokat is büntet, akik nem szolgáltak rá.

Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a bizottság ülésén kijelentette, hogy a hódmezővásárhelyi gyakorlat kiállja az igazságosság próbáját. A politikus hozzátette: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, felhívta a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát. A polgármester kitért arra, hogy városvezetőként a felelős gazdálkodás a feladata. Kifogásolta, hogy miközben a bankok érdekeinek védelmében listát vezetnek a rossz adósokról, az állami és önkormányzati támogatással visszaélők nevének nyilvánosságra hozása az adatvédelmi törvénybe ütközik. Lázár János elmondta, hogy a felelősségi listán szereplő több mint háromszáz ember közül harminc tett panaszt, de csak egy fordult ügyvédhez, és egyikük sem cáfolta, hogy visszaélt a támogatással, illetve, hogy nem működött együtt az önkormányzattal. Arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Lázár János kijelentette: a hazai szociális rendszerben óvatos becslés szerint is több százezer a jogosulatlanul támogatáshoz jutó potyautasok száma, s Hódmezővásárhelyen is van, aki Mercedesszel jár az önkormányzat által biztosított ingyenebédért. Lázár kijelentette, azokat, akik életvitelszerűen visszaélnek a közösség támogatásával, ki kell szorítani a szociális rendszerből.

Lendvai Ildikó szocialista képviselő elmondta, az intézkedés szegényellenes és a meglévő törvényi büntetések mellett a megszégyenítés eszközét is alkalmazza, méghozzá a fellebbezés lehetősége nélkül. Szabó Tímea az LMP képviselője szintén szegényellenesnek és adatvédelem szempontjából törvénysértőnek tartotta az intézkedést.

barikad.hu-mti