A Kúria 14 év után tagadta meg a kártérítést a 2006 őszi rendőrterror áldozatától - hogyan tovább ?

(A Nemzeti Jogvédő Szolgálat-NJSZ közleménye és a Nemzeti Filmkészítők Egyesületének filmje, Budapest, 2020. október 12., www.njsz.hu, Telegram: t.me/nemzetijogvedok)

 

 

A Kúria 2020. október 7-i ítéletével megtagadta a kártérítést a 2006. október 23-án hajnalban a budapesti Kossuth térről feloszlatott kormányellenes tüntetők egyik vezetőjétől, Fáber Károlytól. Őt a magyarok százaival kegyetlenkedő rendőrök földre teperték, megbilincselték és 12 órán át fogva tartották. Szabadulása után a rendőrség székházához ment és a népfelkelés oldalára való átállására kérte őket, eredménytelenül.

 

2018-ban a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete megállapította, hogy 2006. október 23-án hajnalban Budapesti Rendőr-főkapitányság az elfogással, leteperéssel, bilincseléssel és fogva tartással megsértette Fáber Károly személyes szabadságát és emberi méltóságát és ezért a rendőri szervet bocsánatkérésre kötelezte, de tévesen úgy döntött, hogy a követelt 730 ezer forint összegű nem vagyoni kártérítés nem jár, mivel az elévült. A másodfokú bíróság más indokkal, de szintén elévülést megállapítva tévesen elutasította Fáber Károly kárigényét. Erről szóló videós tudósításunk: https://www.bitchute.com/video/6FRQuLBBKWzE/

A Fővárosi Ítélőtábla 2019. január 17-én jogerősen elutasította Fáber Károly személyes szabadság és emberi méltóság megsértése miatti kártérítési igényét a Kossuth tériek 2017 őszén indított hazai próbaperében. Erről szóló közleményünk és videós tudósításunk: https://gaudinagytamas.hu/2006-os_aki_nem_adja_fel

A Kúria Böszörményiné dr. Kovács Katalin vezette bírói tanácsa szerint az alsóbb fokú bíróságok helyesen utasították el elévülés miatt a kárigényt, pedig elévülésről nincs szó. Szerintük a felperes nem jelölte meg a megsértett jogszabályt és azt, hogy milyen okból kéri a felülvizsgálatot, pedig ezeket 5 oldalon át részletezi a jogorvoslati kérelem. Ráadásul erre csak az ítélethirdetés előtt hivatkozhatnak: ha már befogadták a kérelmet és tárgyalást tartottak nem kerülhették volna ki az érdemi döntést, mégis ezt tették. 

 

Fáber Károly azonban 14 év után sem adja fel: jogi képviselője útján alkotmányjogi panasszal fordul majd az Alkotmánybírósághoz. 

 

Almási Lajos (Nemzeti Filmkészítők Egyesülete) filmjét ajánljuk megtekinteni a mostani tárgyalásról, a 2006 őszi rendőrterror mai fiatalok számára nem ismert kegyetlenségéről, az igazságtételről és a magyarságra 2022-ben leselkedő veszélyekről. 

A filmben megszólalnak Fáber Károly felperes, jogi képviselője dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) ügyvezetője és a 2006 őszi Kossuth téri tüntetők egyik legendás vezetője, Gonda László, de a soha el nem évülő rendőrterrorért felelősök is.

 

 

2006. szeptember 19-21-e és október 23-24-e között az akkori MSZP-s miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc öszödi beszédével bizonyságot nyert választási csalás miatt a balliberális kormány távozását követelőkre és az 1956-os szabadságharca emlékezőkre lecsapott a rendőrterror: szemkilövésekkel, lovasrohamokkal, kardlapozással, embervadászatokkal, verésekkel, kínzásokkal, önkényes letartóztatásokkal, brutális és tömeges rendőri akciók sorozatával. 

 

A már hetek óta a Kossuth téren a Gyurcsány-kormány távozását követelő és aznapra rendszerváltó nemzetgyűlést meghirdető  tüntetőket 2006. október 23-én hajnalban a rendőrség ezer fős alakulattal erőszakkal szétkergette. Néhai dr. Grespik László ügyvéd ezt hazai  bírósági úton jogellenesnek nyilváníttatta, majd az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte 173 jogsértett ügyét, de életében még nem sikerült számukra kiharcolni a tisztességes jóvátételt.

 

A jogsértettek közül azóta többen meghaltak és elérhetetlenné váltak, de végül 120 fő az egykori Kossuth téri tüntető közül az Igazságügyi Minisztériummal kötött egyezség révén 2018-ban kártérítéshez jutott. 13 jogsértettet csak az egyezségkötést követően sikerült megtalálni, de ügyükben az Igazságügyi Minisztérium érthetetlen és védhetetlen módon máig elzárkózik az egyezségtől, esetükben már várat magára a jóvátétel

 

A 2010-es választás után a FIDESZ-KDNP kormány a jogsértettek elsöprő többsége részére megfelelő jóvátételt adott, azonban még vannak rendezetlen kárügyek (köztük 13 fő Kossuth téri), ráadásul a rendőrterrorért felelős akkori politikai-rendőri vezetők, illetve a megtorlásokban részt vett ügyészek és bírók lényegében megúszták az elszámoltatást.

 

A hatalma megtartása érdekében gátlástalanul rendőri erőszakot alkalmazó, de a jogállamiságra mostanában mégis előszeretettel hivatkozó és a fiatalok számára egy kedves bácsiként eladni kívánt Gyurcsány Ferenc vezeti a nemzetellenes szivárvány-ellenzéket és ismét az ország vezetésére készül…

 

A Fáber-ügy előzményei és a 2006 őszi Kossuth téri tüntetők jóvátételi küzdelmeinek részletei:

https://bit.ly/34L1cyz