Kilakoltattak egy kerekesszékes asszonyt Újpesten

Rendőri segítséggel lakoltattak ki egy idős, beteg asszonyt Újpesten. A végrehajtást a lakás tulajdonosa, az önkormányzat vagyonkezelő cége kérte, mert a bérlő évek alatt több millió forintos tartozás halmozott fel. Az akciót jogvédők és országgyűlési képviselők is sikertelenül próbálták megakadályozni. A kilakoltatási moratórium december elsejétől lép életbe.

Az újpesti panelház egykori gondnoka belülről barikádozta el a bejárati ajtót. A lakást hat éve nem használhatná, akkor szűnt meg a munkaviszonya. Az idős asszonynak két éve agyvérzése volt, kerekes székben él. „Szeretnénk végre, hogyha pont kerülne a dolog végére és ha olyan tulajdonosa, bérlője lenne az ingatlannak, aki elfogadja azt, hogy a társasházban vannak normák, amiket követni kell” – fogalmazott Balog Tünde közös képviselő.

Mások azt akarták elérni, hogy az asszony az önkormányzati ingatlanban maradhasson. „Ez nagyon széles társadalmi réteget érint ma már, körülbelül 2-3 millió embert, ami között van egymillió éhező gyerek” – nyilatkozta Balog István, a Koppány csoport elnöke.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő a kerületi vagyonkezelő vezetőjével tárgyalt a kilakoltatás elhalasztásáról. A tilalom december 1-jétől érvényes. „Most megteremtődött egy olyan lehetőség – hagyatéki eljárás alapján –, amelyből tudja rendezni azokat a tartozásokat, amelyek az önkormányzat felé felhalmozódtak. Mi arra kértük, hogy március elsejéig, a kilakoltatási moratórium végéig adjon lehetőséget arra, hogy ezt az egész helyzetet rendezhesse. Néhány nap választ már csak el minket a moratórium életbe lépésétől. Úgy gondoljuk, hogy ezt meg kellene tenni” – szögezte le a jobbikos képviselő.

Az asszony bérleti díjat sem fizetett, ezért a vagyonkezelő nem függesztette fel az eljárást. A végrehajtók rendőröket és lakatosokat hívtak, az ajtót egy óra alatt bontották el. Az asszony jogvédőktől kap szállást.

forrás: MNO