Lázár: bíróság döntsön a segélyezettek listázásának jogszerűségéről

Lázár János azt szeretné, bíróság mondja ki, hogy jogszerű-e a szociális támogatással visszaélők adatainak közzététele. A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civi- és vallásügyi bizottságának ülése után elmondta: az adatvédelmi biztos jogszerűtlennek tartja a "felelősségi lista" nyilvánosságra hozását, határozata azonban nem kötelező erejű, a döntő szót a bíróságnak kell kimondania. A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban listát közölt azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, de nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel "ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből".

Lázár János közölte: még nem kapták meg Jóri András határozatát, neki azonban "az tetszene a legjobban", ha az ombudsman érvényesítené az álláspontját. "Tessék odajönni és leszedni a listát" - mondta, hozzátéve, hogy mivel a törvény erre nem ad lehetőséget, meg kell várni a bíróság állásfoglalását, a határozattal szemben ugyanis jogorvoslattal élhet az önkormányzat.

A politikus előzőleg, a bizottság ülésén kijelentette: igazságosnak tartja az adatok közzétételét, noha a település jegyzője figyelmeztette, hogy a listázás adatvédelmi aggályokat vet fel. Lázár János elmondta: megoldási kísérletük "talán nem feltétlenül törvényes", de felhívja a figyelmet a szociális támogatási rendszerben tapasztalható visszaélésekre.

Az MSZP szerint kettős büntetést jelent a szegényeknek a hódmezővásárhelyi városvezetés által közzétett lista. Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője Lázár János meghallgatása után kijelentette, hogy az intézkedés szegényellenes és a meglévő törvényi büntetések mellett a megszégyenítés eszközét is alkalmazza, méghozzá a fellebbezés lehetősége nélkül.

Radikális változásokra van szükség a szociálpolitikában és a potyautasokat ki kell dobni a rendszerből – mondta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a polgármester által választott módszer "nem alkalmatlan eszköz, semmiképpen nem az. Hogy jogszerű-e vagy sem, abban mi úgy gondoljuk, hogy határvidéken áll".

(MTI)