Megismerhetik a képviselők a rendőrterror-jelentést

Orbán Viktor azt kérte a házelnöktől, hogy a 2006-os brutális rendőrtámadásról szóló Balsai-jelentést tegye megismerhetővé az országgyűlési képviselők számára - közölte a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap "továbbította Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének Balsai István miniszterelnöki megbízott jelentését a 2006-os brutális rendőrtámadásról".

A miniszterelnök azt kérte a házelnöktől, hogy a jelentést tegye megismerhetővé az országgyűlési képviselők számára, és adjon lehetőséget arra, hogy a parlament és annak bizottságai megtárgyalják a dokumentum megállapításait.

"Minderre azért van szükség, mert nyilvánvalóan nem maradhat következmények nélkül az, hogy politikai indítékkal brutális rendőrtámadást vezényeltek 2006. október 23-án a békésen megemlékező és alkotmányos jogaikat gyakorló emberekkel szemben" - áll a miniszterelnök szóvivőjének közleményében.

A Jobbik már kezdeményezte

A jelentés közzé tételét Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte a múlt héten. A politikus szerdai napirend előtti felszólalásában elhívta a figyelmet, hogy a 2006 őszi rendőri erőszak igazságtétele máig nem történt meg, valamint az ötödik évforduló miatt vészesen közeleg a kiemelkedően súlyos rendőrparancsnoki bűncselekmények elévülése, emiatt a felelősök megúszhatják a felelősségre vonást.

Arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Balsai István miniszterelnöki megbízott által készített jelentést, amely már idén márciusban Orbán Viktor asztalára került. A jelentés ugyanis a felelős állami vezetők terhére terrorcselekményt is megállapíthatónak tart. Gaudi-Nagy ez alapján javasolta feljelentések megtételét az akkori rendőri vezetők ellen.

MTI nyomán - barikad.hu