Miért fizetünk 14 milliárd forintot Nagy-Britanniának a magyar adófizetők pénzéből?

Gaudi-Nagy Tamás célja a november 17-i, a 2012-es költségvetés részletes vitájában elhangzott felszólalásában a vita állóvizének felkavarása volt, ami sikerült is neki.

A képviselő kifogásolta, hogy a magyar adófizetők pénzéből 14 milliárd forintot Nagy-Britannia részére fizet ki a magyar állam brit visszatérítés címen. Módosító indítványában jelezte ezzel kapcsolatban, hogy ezt a tulajdonképpen mezőgazdasági támogatást ne fizessük tovább. Hasonlóképpen az 1947-es párizsi diktátumból fakadó jóvátételfizetési kötelezettségünk teljesítésével kapcsolatosan is úgy vélekedett, hogy ezt a terhet sem kellene tovább fizetnünk (1,7 milliárd forint jóvátételt). A nemzeti radikális képviselő ezzel kapcsolatos kérdésére a hétfői Alkotmányügyi Bizottság ülésén a kormány képviselője közölte, hogy ezt az összeget a zsidók részére fizeti ki az állam, háborús jóvátétel címén.

Az így felszabaduló költségvetési összegekből Gaudi-Nagy Tamás a kidöglés állapotában lévő magyar bíróságok részére biztosítana többlettámogatást 9 milliárd forint összegben. Továbbá javasolta az elszakított sorban élő magyarság jogvédelmét állami feladatként és forrásból ellátó Kárpát-medencei Jogsegélyszolgálat felállítását, és a bűncselekmények áldozatainak kártalanítására 1 milliárd forint többlettámogatást, mivel jellemzően nem jut hozzá a "mindennapi bűnözéstől" szenvedő áldozat az őt megillető jóvátételhez.

A képviselő felszólalása végén említést tett még a Magyar Diaszpóra Tanács felállításáról, amely véleménye szerint nem rendelkezik megfelelő legitimitással a Magyarok Világszövetségével ellentétben, amely támogatásának a megvonása még az előző Orbán-kormány nevéhez fűződik. Ezzel kapcsolatban a Jobbik javaslata az, hogy az MVSZ kapja vissza a 2000-ben elvont állami támogatását, és a magyar állam ne tapossa el a Magyarok Világszövetségét.