Nemzeti Jogvédő Szolgálat a Horthy emlékmenet jogkövetkezményeiről: az erőszakkal fenyegető ellentüntetők helyett 5 gárdistának tűnő hazafi ellen indítottak alaptalanul eljárást gyülekezési szabadság megsértése miatt- (MTI és elemi.hu nyomán)

Novák Előd a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt a Nemzeti Jogvédő Szolgálat részvételével 2020. március 3-án megtartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy öt másik szervezet támogatásával, március 1-jén abból az alkalomból rendeztek megemlékezést, hogy 100 éve választották kormányzóvá vitéz nagybányai Horthy Miklóst. Azonban ahelyett, hogy az erőszakkal fenyegetőző cigány ellentüntetőkkel szemben indult volna eljárás, a rendőrség a Szent Korona másolatát hordozó békés gárdistákat vegzálta - mondta Novák Előd. Tiltakozunk amiatt, hogy a vasárnapi Horthy emlékmenetet követően öt gárdistát előállított a rendőrség, és eljárást indítottak ellenük gyülekezési joggal való visszaélés miatt - közölte a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke. Ebben a helyzetben ideje, hogy Horthy Miklós rehabilitációja után a Mi Hazánk zászlajára tűzze a Gárda rehabilitációját is - tette hozzá.

Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője emlékeztetett: a rendőrök a koncepciós eljárás keretében arra hivatkoztak, hogy az érintettek félkatonai szervezetet idéző öltözete megfélemlítésre alkalmas. Ugyanakkor nem léptek fel azok ellen, akik kimerítették a közösség elleni izgatás tényállását azzal, hogy a megemlékezés résztvevőit "cigány hadsereggel" és megsemmisítéssel fenyegették. A nemzeti jogvédő szerint a "gárdistának mondott személyek" öltözete nem merítette ki azt az öltözetet, "ami miatt gárdistának lehetne tekinteni őket". Vagyis az eljárás megalapozatlan - mondta Gaudi Nagy Tamás.

Az elemi.hu tudósításában olvasható (https://elemi.hu/az-eroszakkal-fenyegeto-ellentuntetok-hel…/), hogy Gaudi-Nagy szerint a rendőrség összességében korrekten biztosította a rendezvényt, megadta a megfelelő védelmet az emlékmenetnek, de három hibát-hiányosságot is megemlített:
- az ellentüntetők közösség elleni izgatást is kimeríthető módon tettek olyan kijelentéseket, melyekkel kilátásba helyezték, hogy a megemlékezés résztvevőinek – akár olyan idős, meglett emberek, akik Horthy kormányzóval még akár életében is találkozhattak – egy cigány hadsereggel való megsemmisítését, mégis elmaradt a rendőri intézkedés.
- túl közel engedték az ellentüntető csoportot, ennek köszönhetően még a Himnusz alatt is vulgáris, trágár megnyilvánulásokat tapasztalhattak a résztvevők,
- tévesen állítottak elő és tartottak fogva órákon át a rendőrök 5 gárdistának tűnő személyt a Gyorskocsi utcában, amely a gárdisták számára szomorú helyszín.

2009. július 4-én, a gárdisták számára a Bajtársiasság Napján az Erzsébet téri, hírhedt tömeges gárdista tüntetés jogellenes feloszlatás során több tucat gárdistát hurcoltak ide, és sanyargatták őket. Később számukra a nemzeti jogvédők jóvátételt harcoltak ki.

Ezúttal erőszak nem volt, puszta előállításokra került sor. Meggyanúsították őket gyülekezési szabadság megsértése vétségének elkövetéséve, mivel a tüntetés békés jellegét biztosító szabályokat megsértették a rendőrség szerint.
Aki erőszakos vagy megfélemlítő hatású félkatonai szervezet jellegét ölti magára, a gyülekezési törvény szerint vétséget követ el.

Mi úgy gondoljuk, fejtette ki, a jelenlévő gárdisták öltözete nem meríti ki azt, ami miatt őket gárdistáknak lehetne tartani. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy akik egy méltó módon megszervezett emlékmeneten a Szent Korona másolatát viszik, ráadásul semmilyen sértő magatartást nem tanúsítanak, akkor fel sem merülhet, hogy erőszakosnak vagy megfélemlítőnek kellene őket tartani.

Tehát úgy gondoljuk, hogy megalapozatlan eljárásról van szó, ezért védelmet biztosítunk nekik. Viszont, ha ezt az eljárást tovább viszik, akkor mi ezt alkalomnak találjuk arra, hogy minden egyes eljárási mozzanatban rámutassunk arra az abszurditásra, hogy míg ezekben a percekben több tízezer migránsnak mondott kontinensfoglaló támadja Európát, addig olyan embereket, mint az itt látható 3 derék hazafit meghurcoljanak, előállítsanak és börtönbüntetéssel fenyegessék.

Már rég elmúltak azok az idők, mikor meg kellett volna felelni bármilyen külföldi elvárásnak, és örömmel látjuk, hogy a kormányzat feladta ezt a megfelelési kényszert és végre a sarkára állt, de akkor tegye meg azt, hogy hagyja abba azoknak a vegzálását, akik hazafias, hagyományőrző és nemzeti értékeket védő tevékenységeket végeznek. A Gárdával kapcsolatban soha senki nem tudott bizonyítani semmilyen erőszakos jellegű cselekedetet, mert ilyen nem is volt. – összegezte a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón a magyar gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben megjelent három gárdista azok közül, akiket vasárnap előállított a rendőrség. Egyikük, Kunné Kerekes Marianna azt mondta, hogy hagyományőrzőként vettek részt a rendezvényen, és a ruházatukon nem oroszlán (ez a feloszlatott Magyar Gárda egyik jelképe volt), hanem párduc szerepelt.

Egy másik előállított, Silip Norbert kifogásolta, hogy az igazoltatás közben csaknem arra kényszerültek, hogy a Szent Korona másolatát a földre tegyék. Kérdésre válaszolva Gaudi Nagy Tamás azt mondta: az érintettek nem tagjai semmilyen gárdaszervezetnek, ám azt semmi nem tiltja, hogy "gárdista szemléletű emberek informális, hagyományőrző közösségekben szerveződjenek".