NJSZ közlemény a Dániel Péter elleni tüntetésen megtámadott és előállított T. Istvánné védelmének ellátását akadályozó, rendőrségi törvénysértésekről

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye

NJSZ, 2012. május 24. Nemzeti Jogvédő Szolgálat, www.njsz.hu

2012. máj. 20.-án civil szerveződés keretében, több tucat felháborodott  személy törvényes bejelentett tüntetést tartott, a Bp. VI. ker. Andrássy út 45.sz. alatt lévő Liberális Klub előtt, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó szobrát meggyalázó Dániel Péter ellen. A  jelenlévők között szóváltás alakult ki, melynek során egy férfi , Dániel Péter hívei közül arcul ütötte a tüntetésen résztvevő T. Istvánné, amerikai–magyar állampolgárt. A helyszínen, a tüntetőkhöz képest túlméretezett létszámban jelenlévő rendőrök, az idős hölgyet megütő férfi cselekedetét becsületsértésként minősítve a helyszínről elengedték, aki így bejuthatott Dániel Péter rendezvényére. A  bántalmazott, idős hölgyet, aki a tömegben az ütés miatt elvesztette egyensúlyát és a kezében lévő magyar zászlóval, - állítólag megütötte az őt bántalmazó személyt,-a Bp. VI.ker. Rendőrkapitányságra előállították és cselekményét, garázdaság vétségének minősítették.   Az intézkedés kettős mércésnek minősül, mivel az eljáró rendőri szervek önkényesen és diszkriminatív módon csupán a megtámadott hölgyet állították elő, a kialakult konfliktus férfi  szereplőjének hölggyel szembeni erőszakos cselekményét megengedhetetlen módon magánvádas ügynek minősítették, ugyanakkor a férfi által megtámadott nő magatartását hivatalból üldözendő garázdaság vétségének minősítették.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető elnök helyszíni jogvédő erőfeszítései ellenére megtörtént előállítás fogva tartási helyszínére, a Bp.VI.ker. Rk-ra gyors riasztás alapján a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeletes együttműködő ügyvédpartnere, dr. Novozánszky Ilona, 19 óra után érkezett , ahol azonnal bejelentkezett ügyeletes tisztnél és kérte, hogy - a jogszabályoknak megfelelően - tegyék lehetővé, hogy az előállított személlyel beszélhessen és meghatalmazását aláírathassa vele.


A VI.ker. Rk-on eljáró rendőrök, példátlan módon akadályozták, megtagadták, hogy a védő kapcsolatba léphessen, az előállított T. Istvánnéval és elláthassa védelmét. Miközben a védelem ellátása céljából várakozó ügyvédet valótlan tájékoztatással távol tartották a gyanúsítottól, addig a hölgyet védő távollétében törvénytelen módon kihallgatták és rabosították.  A védőnek, közel 3 órás várakoztatás után azt nyilatkozták, hogy az előállított „jegyzőkönyvbe”mondta, hogy nem kéri a jogvédő védelmét. A rabosítás majd szabadulás után jelentkezett az NJSZ ügyvezetőjénél, T.Istvánné és közölte, hogy „neki meg sem mondta a kihallgató rendőr, hogy a jogvédőktől valaki ott várakozik, hogy védelmét elláthassa és, hogy ő kihallgatása során nem nyilatkozta, hogy nem kéri a jogvédő védelmét, hiszen az ügyvéd jelenlétéről nem is volt tudomása. ”A Bp.VI.ker. Rk. képviselője végül is, méltatlan módon hazudott a védőnek és megakadályozta őt abban, hogy a Be.-ról szóló 1998.évi XIX.sz.tv-ben biztosított védői jogait gyakorolja, továbbá az előállított védelemhez való jogát súlyosan sértette azzal, hogy elhallgatta az előállított elől a védő jelenlétét. Az Alaptörvény  XXVIII. cikk (3) bekezdésben  foglaltak biztosítja mindenkinek  a védelemhez való jogot,  az eljárás minden szakaszában. A NJSz Elnöksége és közreműködő ügyvéd partnerei felháborodva elutasítják és elítélik  a VI.ker-i Rk-nak, a védő jogait és a fogvatartott védelemhez való jogának súlyos megsértését megvalósító magatartását. Példátlan a Bp.VI.ker. Rk. magatartása, a védő több órán át tartó várakoztatása, majd valótlan tartalmú állítással a védő eltávolítása a kapitányságról. Az NJSz elnöksége a jogsértések miatt panaszt terjeszt elő a Független Rendészeti Panasztestülethez.