A palesztin területek megszállásának megszüntetését sürgette Gaudi-Nagy Tamás az ET-közgyűlésen

Brüsszel, 2011. október 6., csütörtök (MTI) - A palesztin területek Izrael általi megszállásának megszüntetését sürgette Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője csütörtökön Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán, a Mahmúd Abbász palesztin elnök beszédét követő eszmecserében.

Mint a képviselő az MTI-nek a vitát követően elmondta, felszólalásában biztosította az elnököt arról, hogy a szabadságszerető magyar nép nem fogja magára hagyni a palesztinokat.
A szabadság legfontosabb feltétele pedig, hogy véget kell vetni a megszállásnak. Minden más megoldás, amely e nélkül jön létre, tévút - tette hozzá.

A magyar képviselő arról is érdeklődött a Palesztin Hatóság elnökénél, hogy meglátása szerint Izrael betartotta-e az 1949-es határozatot, amellyel felvették az ENSZ-tagállamok sorába. Ott ugyanis szerepelt az a megállapítás, hogy Izrael békeszerető állam, hajlandó és kész betartani az ENSZ alapokmányát.
Gaudi-Nagy Tamás beszámolója szerint Abbász úgy értékelte, hogy Izrael nem tartotta be vállalásait, és ezzel a magyar képviselő is egyetértett.

Indoklásában az elnök egyebek között elmondta, hogy Izrael illegális fallal veszi körbe a palesztin területeket, több százezer izraeli telepes lakik illegálisan a megszállt vidékeken, a menekülteket nem engedik visszatérni, etnikai tisztogatás is folyik, és Tel-Aviv tucatnyi ENSZ-határozatot és nemzetközi előírást szegett már meg.
Beszámolt a képviselő arról is, hogy Abbász közlése szerint Izrael újabb és újabb feltételeket támaszt a békekötéshez. Legutóbb például azt kívánta elérni, hogy ismerjék el zsidó állam jellegét. Hétmillió lakosából ugyanakkor egymillió muszlim hitű - emelte ki Gaudi-Nagy Tamás.

Hangsúlyozta azt is: a palesztin elnök ígéretet tett arra, hogy a majdani palesztin állam az emberi jogok teljes körű biztosítása mellett működik majd.

Beszédében Abbász azt is kérte, hogy Európa gyakoroljon nyomást Izraelre - tette hozzá a magyar képviselő.

mti