Román támadás a székely zászló ellen

Erdélyben, Székelyföldön  a döntő többségben székelyek lakta  Kovászna és Hargita megyében a kormánymegbízottak a székely zászló kitűzését levélben tiltották meg. A nemzeti közösségi jogokat sértő intézkedés ellentétes Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival, felesleges provokálja az területi autonómiától máig megfosztott székely közösséget. Az intézkedés ellen a romániai magyar nagykövet is felemelte hangját, mire a román külügyminiszter kiutasítással fenyegette meg, ezt már a magyar kormány sem hagyta szó nélkül.

Válaszul a Szabolcs Attila budatétényi polgármester szolidaritási akciót hirdetett: a magyar önkormányzatok tegyék ki a székely lobogót, ehhez elsők között Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, Juhász Oszkár is csatlakozott. A Jobbik  az alábbi közleményt adta ki.

Mivel az Európa Tanács értékeivel is ellenkezik ez a székely közösség jelképe elleni román fellépés, ezért az ügy miatt az Európa Tanács főtitkárához, Thornbjorn Jagland  úrhoz és az ET emberi jogi főbiztosához Nils Muižnieks úrhoz fordulok.