Stumpf cégügyeit magyarázta, Zétényi hitet tett a Szent Korona-tan mellett

Zétényi ZsoltZétényi ZsoltAz Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a frakciók által javasolt mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltet támogatta. A jelöltek meghallgatásán a Fidesz jelöltje Stumpf István cégügyeit magyarázta, valamint függetlenségét bizonygatta. Személye, mivel a törvényben előírt feltételeknek nem felel meg továbbra is elfogadhatatlan az ellenzéki pártok számára. A Jobbik jelöltje Zétényi Zsolt hitet tett a Szent Korona-tan mellett.

Meghallgatta az alkotmánybíró-jelölteket az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A legnagyobb támadást ismét a Fidesz jelöltje Stumpf István kapta. Az ellenzéki pártok mindegyike elfogadhatatlannak tartja személyét, ugyanis az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterének pártkötődése egyértelmű, valamint a törvény értelmében a jelöltnek, húsz éves szakmai gyakorlattal vagy pedig kiemelkedő elméleti tudással és meghatározott tudományos fokozattal kell rendelkeznie, amely kritériumoknak szintén nem felel meg a kormánypárt kiválasztottja.

Stumpf a meghallgatáson megígérte, ha megválasztják Infocenter.hu Zrt. médiaportfolióban szerzett részesedésétől meg fog válni, és lemond a miniszterelnök tanácsadó testületében elfoglalt posztjáról is. Az Infocenter.hu Zrt. 2010. április 23-án megvásárolta az IKO Média Holding Zrt részvényeinek 100 százalékát. Az IKO Média Holding Zrt. tulajdonában van az RTL Klub televíziós csatornát üzemeltető M-RTL Zrt. részvényeinek 31 százaléka. Emellett az Inforcenterhez tartozik a Class FM-en kívül a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió is.

Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik képviselője Stumpf cégkötődéseivel összefüggésben az Állami Nyomda felügyelőbizottságában betöltött pozíciójáról érdeklődött az alkotmánybíró-jelölttől. Az Állami Nyomda elnöke az az Erdős Ákos aki Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök barátja és egykori üzlettársa. Az elmúlt nyolc évben jelentős állami megrendeléseket kapott azokon a cégeken keresztül, amelyekben a privatizációk során tulajdonjogot szerzett. Ezek a Nemzeti Tankönykiadó és az Állami Nyomda voltak. Egyébként Erdős Ákos vette meg Gyurcsánytól a Perfekt Rt-t is, amely cég fennállása óta részt vett figyelemreméltó üzleti és pénzügyi trükkökben.

Stumpf felügyelőbizottsági pozíciójával összefüggésben bizonygatta, kizárólag szakmai kapcsolat van közte és Erdős Ákos között.

A jogász-politológus visszautasított minden vádat, amely az őt jelölő Fidesztől illetve Orbán Viktortól való függetlenségét kérdőjelezte meg.

Gaudi-Nagy Tamás az új alkotmány és a Szent Korona-tan folytonosságára vonatkozó kérdésére Stumpf elmondta, korábban elmélyedt a Szent Korona-tanban, sőt vizsgázott is a kérdésben, reméli, hogy az új alkotmány készítői megtalálják a módját, hogy ez megjelenjen az alaptörvényben, ugyanakkor az embereknek az legyen az érzése, hogy modern alkotmány született.

A tojásdobálás bűncselekménnyé nyilvánítására, valamint a lex gárda törvényre vonatkozó kérdésre válaszolva a jelölt kijelentette, vannak tisztázatlanságok, majd ígéretet tett – megválasztása esetén – az alapjogok erőteljesebb bírósági védelmére.

Zétényi Zsolt a Jobbik alkotmánybíró-jelöltje meghallgatásán hitet tett a Szent Korona-tan mellett. Kijelentette a rendszerváltás után az Alkotmánybíróság is követett el jogsértéseket, amikor a felelősségre vonásokat meghiúsította. Zétényi Zsolt véleménye szerint elsődlegesnek kell lennie a szociális jogoknak.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a frakciók által javasolt mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltet támogatta.

barikad.hu