Szabadságot Tóásó Elődnek!

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága 2012.05.22-én (kedden) külön gyűlést szentelt a Bolíviában három éve fogvatartott Tóásó Előd ügyének. A bizottság ülésén részt vett több dél-amerikai állam külképviselete is (Chile, Argentína, Brazília pl., de az Amerikai Egyesült Államok és Írország is képviseltette magát a Külügyminisztérium illetékesei mellett).

Jelen volt az ülésen Tóásó Edit, a jogellenesen fogvatartott magyar testvére, aki megdöbbentő részleteket tárt fel az elfogás és fogvatartás körülményeiről. Mint emlékezetes, Tóásó Előd tagja volt annak a csoportnak, amelyet 2009. április 16-án bolíviai különleges erők rajtaütésszerű támadással lerohantak, közülük több embert (Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert) meggyilkoltak, pedig ellenállást nem tanúsítottak. Az ülés apropója az volt, hogy Gulyás Gergely, az Emberi jogi bizottság alelnöke, illetve Vajna Márton nemrégiben tényfeltáró körutat tettek Bolíviában a fogvatartás  körülményeinek feltárása és a kiszabadítás mielőbbi elérése érdekében. Találkoztak Tóásó Előd jogi képviselőjével, az ügyészség és bíróság képviselőivel, illetve ellenzéki képviselőkkel.

Az ülésen Gaudi-Nagy Tamás is felszólalt. Minden párt képviselője támogatta a határozott fellépést, és üdvözölte, hogy a magyar diplomácia végre komolyan veszi ezt az ügyet. Gaudi-Nagy felszólalásában sürgette a nemzetközi szervezetek intenzív bevonását az ügy rendezésében, javasolta, hogy a magyar állam forduljon az Európa Tanács illetékes szerveihez, az Európai Parlament Szabadságjogi bizottságához (LIBE Bizottság, ennek a bizottságnak tagja Morvai Krisztina EP képviselő), továbbá javasolta, hogy Magyarország kezdeményezze az Európai Uniónál a különböző jogcímeken folyósított pénzek megvonását addig, míg szabadon nem bocsátják, s a tisztességes eljárás feltételeit nem biztosítják Tóásó Előd részére. Megdöbbentőnek nevezte az esetet, megdöbbentőnek nevezte azt, hogy még a saját fogvatartási szabályait sem tartja be Bolívia, hiszen 36 hónapnál tovább senkit sem tarthatnának fogva, s Tóásó Előd esetében ez az idő is lejárt. Emlékeztetett arra, hogy Lendvai Ildikó ugyan most támogatja a koncepciós per áldozataként fogvatartott Tóásó Előd ügyét, azonban ő volt az, aki 2010-ben Budaházy Györgyöt és társait leterroristázta, s a mellettük kiálló Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást folyamatosan terrorista védőnek minősítette. Külön megköszönte az ír nagykövetség képviselőinek, hogy az egyik ír parlamenti képviselő nemrégiben látogatást tett Tóásó Elődnél, utalt arra, hogy Írország különösen megértő ebben a problémában, hiszen a politikai foglyok kérdése az északír hazafias ellenállóknál gyakran előfordul. Gaudi párhuzamot vont Budaházy György és Tóásó Előd ügye között, hiszen mindketten politikailag motivált koncepciós per szenvedői. Budaházy György a mai napig házi őrizetben van, mint emlékezetes két és fél évet töltött előzetesben, ügyét még mindig tárgyalja a bíróság első fokon, a döntés pedig távolinak tűnik. (Budaházy György is többször kiállt Tóásó Előd mellett).

Itt tekinthető meg Gaudi-Nagy Tamás felszólalása vágatlanul:

CsatolmányMéret
JELENTES_Gulyas_Vajna_Bolivia2012.doc78.5 KB