A szlovákiai magyar jelentéstevő távollétében tárgyalt meg előterjesztéseket az ET

Gaudi-Nagy Tamás határozott fellépést sürgetett a példátlan szlovák lépés ellen

 

Nem volt hajlandó kifizetni a szlovák állam Berényi József eddigi parlamenti képviselő strasbourgi útját, így - bár ő a jelentéstevője három napirenden levő előterjesztésnek is - nélküle tárgyalta jelentéseit az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése és az ET Jogi és Emberi Jogi Bizottsága 2010. június 22-én.

A közgyűlés jogi és emberi jogi bizottsága kedden vitatta meg a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának tiszteletben tartásáról szóló jelentést, amelynek összeállítója Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi parlamenti képviselője volt. Ő azonban nem tudott részt venni az ülésen. Frunda György RMDSZ-es szenátor közölte a testülettel: az előző nap Berényi arról tájékoztatta őt, hogy a szlovák állam nem volt hajlandó állni a szlovákiai ET-képviselőcsoport strasbourgi útjának költségeit. Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik országgyűlési képviselője, az ET Jogi és Emberi Jogi Bizottságának állandó tagja követelte, hogy az ET ítélje el Szlovákiát, mivel ráadásul olyan jelentés rapportőrét nem engedték kiutazni, amely rávilágít a kisebbségi nyelvek védelmének fontosságára és az ET kartája betartásának szükségességére. Éppen ezt szegte meg Szlovákia a nyelvtörvény tavalyi módosításával, amelynek eredményeként a magyar nyelv használata érzékelhetően visszaszorult a mindennapi életben (pl. hirdetések, üzletfeliratok).

Szlovákiában június 12-én tartottak parlamenti választást, és annak eredményeként az MKP kiesett a törvényhozásból, Berényi a továbbiakban nem lesz képviselő. Most olyan helyzet állt elő Szlovákiában, hogy az előző összetételű parlament már nem, az új pedig még nem működik, és mivel az állam nem volt hajlandó kifizetni a nemzeti ET-képviselőcsoport útját, egyetlen szlovákiai képviselő sem jelent meg Strasbourgban az ET parlamenti közgyűlésének 2010. június 21-25-ig tartó nyári ülésszakán.

Az ET szabályai értelmében ha a választások nyomán átalakul a nemzeti képviselőcsoportok személyi összetétele, a régi összetételű csoport tagjai mindaddig jogosultak részt venni a parlamenti közgyűlés munkájában, amíg az új összetételű csoport meg nem alakul. A korábban jelentéstevői feladattal megbízott képviselőnek pedig - ha elkészült jelentése már bizottság elé kerül - nem csupán joga, hanem kötelessége is megjelenni a strasbourgi tanácskozáson. Az ET munkájában való részvétellel kapcsolatos költségek a küldő államot terhelik.

"A szlovák eljárásmód elfogadhatatlan, és az Európa Tanács lenézését tükrözi" - mondta Frunda György telefonon az MTI brüsszeli tudósítójának. Közölte, hogy a bizottsági ülésen többen felháborodásuknak adtak hangot, és kezdeményezésükre az ügyet megtárgyalja a parlamenti közgyűlés irányító testülete is.

Kedden délután az ET parlamenti közgyűlésének plenáris ülésén szintén szerepel egy Berényi-jelentés, amely a romák európai helyzetéről szól. Ott is - miként délelőtt a jogi bizottságban - egy másik képviselőnek, a lett Borisz Cilevicsnek  kell átvennie a távollétre kényszerült jelentéstevő szerepét. A plenáris ülésen is szóba került a kérdés, miután Gaudi-Nagy Tamás ügyrendi felszólalásban tette szóvá a szlovák állam megengedhetetlen és az ET működését akadályozó magatartását. Felszólalását követően az ET Jogi és Emberi Jogi Bizottságának elnöke, a ciprusi görög Christos Pourgourides adott hangott felháborodásának és bejelentette: a szlovák lépés miatt az ET közgyűlésének vezetéséhez fordul és magyarázatot fog követelni Szlovákiától.

A nyelvi chartával kapcsolatos jelentés bizottsági megvitatásakor egyébként Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) felvetette: nem csupán az a baj, hogy egyes országoknak továbbra is fenntartásaik vannak a charta előírásaival kapcsolatban, hanem hogy kifejezetten a kisebbségi nyelvhasználatot visszaszorító jogszabályokat hoznak. Javasolta, hogy a jelentés ítélje el Szlovákiát és kérje fel az ET miniszteri bizottságát arra, hogy járjon el annak érdekében, hogy Szlovákia ezt a diszkriminatív és jogkorlátozó törvényt mielőbb hozza összhangba a regionális és kisebbségi nyelvek védelméről szóló ET egyezménnyel összhangba.

MTI alapján, Gaudi-Nagy Tamás 2010. június 24.

 

Kapcsolódó dokumentum: