A vádlott Orbánra hivatkozik

Tagadta a Fővárosi Ítélőtábla előtt Budaházy György, hogy a hatalom erőszakos megszerzésére törekedett volna. Védője, a jobbikos képviselő, Gaudi-Nagy Tamás a bírói tanács kizárását kezdeményezte, s mert a tárgyalásról ezúttal is engedély nélkül távozott, nem úszta meg a rendbírságot.

Tagadta az államrend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy György, hogy a hatalom erőszakos megszerzésére törekedett volna. A Fővárosi Ítélőtáblán „érdemi védekezésében” tegnap Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére hivatkozott, amely szerint most egy átmeneti korszak zárult le. Ez Budaházy szerint arra enged következtetni, hogy az elmúlt húsz év „nem volt teljesen korrekt”. A 2006. szeptemberi zavargások idején az interneten közzétett és utóbb a vád alapjául szolgáló írásaiban maga is csupán véleményt nyilvánított, s nem támadásra, hanem védekezésre szólított fel. Az ügyészség azonban az alkotmányos rend elleni erőszakos támadásra, a Budapest blokádjára, a kormány elzavarására utaló írásokat másként minősítette.

A több mint kétórás nyilatkozatot a vádlottnak idő előtt be kellett fejeznie, mert Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő, Budaházy védője már korábban jelezte: késő délután Brüsszelbe repül.

Az április 9-i első tárgyaláson Gaudi-Nagy az eljáró tanács kizárását kezdeményezte, mert Budaházy testvére hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a tábla elnöke ellen, aki olyan bíróra szignálta az ügyet, aki már a pártállamban is ítélkezett. Az indítványt a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Most az ügyvéd tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert állítása szerint az előző tárgyalásáról készült jegyzőkönyvbe valótlan adatok kerültek. Ezért Gaudi-Nagy ismét az ügyben eljáró bírák kizárását kezdeményezte, mondván: „mindenkinek az lesz a legjobb, ha átadják az ügyet másnak, hiszen a rendszer megdőlt”. Szerinte „forradalomnak nevezett” változások zajlottak le az országban, és ezért Budaházy cselekményének társadalomra veszélyessége is megszűnt. A védő szóvá tette, hogy a tanács tagjai továbbra sem válaszoltak az előző tárgyaláson feltett kérdésére: ítélkeztek-e a pártállami rendszerben. Az ügyvéd korábban is jelezte, hogy a rendőri jelenlét miatt fenyegetve érzi magát, és ezért nem képes ellátni a védői munkát. Miután a vádlottat megint kommandósok gyűrűjében vezették a bíróság elé, közölte, hogy a „rendőri megszállása” miatt nem lát módot a tárgyalás folytatására. A tanácselnök megjegyezte: más ügyben rendelték el a Budaházy őrzésével kapcsolatos biztonsági intézkedéseket, azok megváltoztatására nincs lehetősége.

Gaudi-Nagy magánszáma ezzel nem ért véget. Miután a kérésére megkezdték az elsőfokú ítélet teljes ismertetését, hamarosan félbeszakította a felolvasást azzal, hogy halaszthatatlan parlamenti elfoglaltságai miatt szünetet kér. A tanácselnök ennek nem tett eleget, mire válaszul az ügyvéd kérte: vegyék jegyzőkönyvbe, hogy akadályozzák képviselői feladatai ellátásában. Majd azonnal telefonálni kezdett, s később, már Budaházy beszéde alatt is, többször beszélt valakivel mobilon. A tegnapi tárgyaláson Gaudi-Nagy engedély nélkül hagyta el a termet. Hiába hivatkozott ugyanis arra, hogy egy interpellációja miatt „parlamenti küldöttet” vár, a bíró nem engedélyezte a távozását. Az ügyvéd rövid időre mégis kiment, ezért százezer forintra bírságolták. Gaudi-Nagy közölte: fellebbez e „kutyakomédia” miatt, a legfőbb ügyészhez pedig interpellációt nyújt be a „koncepciós eljárások” leállítása érdekében.

nol.hu