Újabb nemzetietlen hozzáállás a jobbikos javaslatokhoz

A kulturális és sajtóbizottság ülésén a Fidesz tartózkodó szavazataival a szocialisták elutasítása mellett a Jobbiknak lesöpörték a Kossuth téri Károlyi Mihály -szobor valamint, Dr. Doktor Sándor pécsi köztéri szobrának eltávolítására tett javaslatát, ezen kívül azon beadványait, amelynek értelmében az V. kerületi Roosevelt teret Széchenyi István térre, valamint a Moszkva teret Széll Kálmán térre nevezné át a magyar Országgyűlés.

Károlyi Mihály szobrának áthelyezéséről szóló határozati javaslatot Hegedűs Lórántné és Hegedűs Tamás jobbikos képviselők terjesztették be. Hegedűs Tamás elmondta, határozati javaslatuk arra irányul, hogy Károlyi Mihály szobra átkerüljön a kommunista szobrokat összegyűjtő szoborparkba, helyére gróf Tisza István szobra kerüljön. „Háborúban állt az ország, ebben az időszakban 1,2 millió magyar katonát szerelt le Károlyi Mihály, amelyet a Jobbik egyértelműen hazaárulásként értékel.” – jelentette ki Hegedűs Tamás. Hozzátette, Károlyi tudatos intézkedésekkel gyengítette az ország védekezési erejét, ezért mindenféleképpen el kell távolítani a Kossuth térről a hazaáruló szobrát. A Jobbik frakcióvezető-helyettesének véleménye szerint Tisza István szobrának felállítása nemzeti igazságtételt jelentene.  

Pörzse Sándor, a bizottság jobbikos tagja a döntés előtt felhívta mindenki figyelmét, hogy Károlyi Mihály a haza egyik legnagyobb árulója volt, ezért méltatlan arra, hogy szobra legyen bármilyen köztéren. 

Pálffy István KDNP-s bizottsági alelnök egyetértett az előtte szólókkal. Ám kijelentette, ezeket a javaslatokat az illetékes közgyűléseknél, önkormányzatoknál kell benyújtani  ugyanis, ha az Országgyűlés állást foglalna ebben a kérdésben, az megállíthatatlan lavinát indíthatna el. 

Novák Előd, a Jobbik politikusa ehhez fűződően elmondta: azért kell állást foglalni az Országgyűlésnek ebben a kérdésben, mert ha a Biszku-ügyet vesszük alapul, az is akkor kapott igazi társadalmi érdeklődést, amikor a bizottság fellépett a film betiltása ellen. Így derülhetett fény Biszku Béla nyugdíjügyére, így került a korábbi állampárt kiszolgálója célkeresztbe. 

L. Simon László bizottsági elnök is hozzászólt a témához. Elmondta, neki is vágya, hogy a Marx és Felszabadítás tereket országszerte átnevezzék. Károlyi személyt ő sem tartotta elfogadhatónak. Az összes jobbikos javaslatot egyszerre értékelte. A Moszkva tér esetében jogos javaslatnak vélte a Széll Kálmán térré átnevezést. A bizottság elnöke a méltatlanul elfeledett, egykori miniszterelnök érdemeit emelte ki. A Roosevelt tér átnevezését viszont nem támogatta, mondván, a Lánchíd előtti tér soha nem viselte a Széchenyi István tér nevet. A Jobbik beadványait ő sem támogatta, Pálffy Istvánhoz hasonlóan jelezte, hogy ezekben a kérdésekben a közgyűléseknek, önkormányzatoknak kell döntenie. 

Pálffy István javasolta, hogy tárgysorozatba vétel helyett politikai nyilatkozattervezetet készítsen a Jobbik a szobrok áthelyezéséről. Azaz, finoman szólva adtak volna a semminek egy pofont…

Hegedűs Lórántné előterjesztőként elmondta, az Országgyűlésnek feladata lenne, hogy vállalhatatlan történelmi személyiségek szobrának, illetve köztéri elnevezéseinek kérdéséről állást foglaljon.

Mandur László szocialista bizottsági tag kijelentette, az országgyűlésnek nincs kompetenciája az ügyben, ebben a kérdésben a fővárosnak kell döntenie. Javasolta, hogy az erről folytatott vitát függesszék fel. Javaslatát a bizottság szocialista tagjai mellet, mindegyik fideszes delegált támogatta.

A leszavazás után Hegedűs Lórántné a barikad.hu-nak elmondta, az V. kerületi Jobbik a belvárosi önkormányzatnál kezdeményezi a Károlyi Mihály szobor elbontását. 

Németh Zsoltnak a Jobbik képviselőjének indítványát, miszerint bontsák le a pécsi Dr. Doktor Sándor köztéri szobrát az előző vitában elhangzottakra hivatkozva, nem vették tárgysorozatba. 

Ezt követően a jobbikos Gyöngyösi Márton és Staudt Gábor javaslatának tárgysorozatba vételéről tárgyaltak. A beadványban a nemzeti párt politikusai javasolják, hogy az V. kerületi Roosevelt teret Széchenyi István térre nevezze át az Országgyűlés. 

Gyöngyösi Márton a korábban elhangzott kijelentésekre reagálva elmondta, véleménye szerint a magyar Országgyűlés nem jelentheti ki, hogy bizonyos ügyekben nincs kompetenciája, ugyanis Magyarország legfelsőbb döntéshozó és törvényalkotó testülete. Éppen ezért nem értett egyet, abban, hogy a Károlyi szobor lebontása és a terek átnevezése mindösszesen önkormányzati hatáskör. Emellet érvként említette meg, hogy Magyarország egyik leghíresebb terét a Lánchíd építtetőjéről, nem pedig egy amerikai politikusról kellene elnevezni. 

Kiss Attila, a bizottság fideszes tagja, polgármester, közölte, egyéni indítványként kellene az önkormányzatoknál beterjeszteni ezeket az utcanév változtatásokat. Ezt teszi majdan ő is Marx Károly utcával, Hajdúnánáson. 

Felvetésére Novák Előd elmondta, a hazaáruló Károlyi Mihály szobrának lebontásához, vagy a Lánchíd előtti tér elnevezésének kérdéséhez – bár tiszteli a hajdúnánásiakat – nem mérhető az adott Marx utca névváltoztatási ügye.  

A Fidesz, KDNP, MSZP a korábban is többször elmondott, összehangolt véleményének eredményeként természetesen az Országgyűlés még csak nem is tárgyal Bana Tibor és Staudt Gábor javaslatáról, amelynek értelmében a Moszkva teret ismét Széll Kálmán térré neveznék át.

A Fidesz-KDNP magát mentegetve többször kijelentette, támogatja a felvetett ügyeket, ám minden esetben tartózkodott a szocialisták nem szavazata mellett. Így ezek a magyar nemzetet is érintő és érdeklő kérdések még az Országgyűlés elé sem kerültek.

jobbik.hu

Tags: