Bűnpártoló kormánypártok?

A Jobbik szerint a kormánypárti képviselők bűnpártolást követnek el közvetve azzal, hogy nem támogatták azt a törvénymódosítást, amely a megtámadottaknak szélesebb jogkört biztosít az élet- és tulajdonvédelem terén.

Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elutasította Apáti István és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselők, Btk. módosító javaslatát, amely szélesebb jogkört adott volna a megtámadottaknak életük és értékeik megóvására nézve.

Szilágyi György aJobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón kijelentette, a magyar társadalom védelmi reakciója miatt több civil szervezet jött létre Magyarországon. A kormány viszont ismét nem a védtelen emberekért állt ki, hanem a bűnösök oldalára állt. Üldözi a közbiztonság javításáért tevékenykedő szervezeteket, emellett leszavazta a Jobbik törvénymódosítási javaslatát, amely az élet és tulajdonvédelemre vonatkozóan új szélesebb jogköröket adott volna a megtámadottaknak. Ennek értelmében a büntető törvényből kikerült volna az arányosság elve.

Szilágyi György elmondta az ellentmondások a gyakorlatban tökéletesen megfigyelhetőek. Ha ezt az elvet vesszük alapul, akkor a megtámadottnak meg kellene figyelnie, hogy a támadónál kés vagy baseballütő van, valami hasonlót kellene keresnie otthonában, ugyanis ezeket használhatná jogszerűen a támadóval szemben. Azaz, ha kés van a támadónál kést, ha baseballütő, akkor baseball-ütőt. Ez mindenki számára világos, hogy nem életszerű. „A társadalom nyolcvan- kilencven százaléka támogatná ezt a javaslatot, az országgyűlési képviselőknek és a törvényeknek a becsületes embereket kellene védenie, ám a törvényjavaslat elutasítása miatt ez ismét elmaradt.” – jelentette ki a Jobbik országgyűlési képviselője.

Leszögezte: ha a kormánypárti képviselők ennyire határozottak a leszavazások ügyében, legyenek ahhoz is bátrak, hogy álljanak majdan az áldozatok családtagjai elé és ismerjék be, hibájuk miatt lovat adtak a bűnelkövetők alá, és ők is felelősek az elkövetett bűncselekményekért.

Apáti István a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a bizottság ülésén a törvénymódosítás rövid ismertetése után a kormányképviselők részéről is támogatás mutatkozott, ám amikor a grémium fideszes elnöke nem támogatta a tárgysorozatba vételt, azaz, hogy legalább az Országgyűlés elé kerüljön a javaslat ők is elutasították a szavazásnál, hogy a parlament a nyilvánosság előtt vitázhasson a kérdésről. „A bűnpártolás minősített esete forog fenn, ugyanis ennek a törvényjavaslatnak az elutasítása passzívan hozzájárul a vidéken már így is megromlott közbiztonság további romlásához, a bűncselekmények számának növekedéséhez.” – jelentette ki Apáti István.

Hozzátette: vidéken már így is az éhséglázadás tünetei mutatkoznak, ugyanis az embereknek már csak végső tartalékai maradtak az elmúlt húsz év országrabló politikája után, amit ha ellopnak tőlük, akkor kilátástalanná válik helyzetük. Innentől kezdve az elutasított törvénymódosítás miatt a kormánypárti képviselők minden csepp kiontott vérért, minden ellopott értékért közvetve felelősek lesznek. Kijelentette, tisztában vannak azzal, hogy a javaslattal az a probléma, hogy a Jobbik terjesztette be, ettől függetlenül nem ajánlja a kormánypárti képviselőknek, hogy fényes nappal járkáljanak az utcán, mert nehéz lenne ezek után választóik szemébe nézniük.

Gaudi-Nagy Tamás kijelentette, ennek a javaslatnak az elutasítása kiveszi az emberek kezéből azt a jogot, hogy támadás esetén életüket és vagyonukat megvédhessék. „A kormánypártok egyszerűen magára hagyták a magyar embereket.” – szögezte le a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik politikusai kijelentették, minden eszközt felhasználnak arra, hogy a törvényjavaslatnak érvényt szerezzen, és biztosítsák a védelemhez való jogot.

barikad.hu

Tags: