Csak a Jobbik tett hitet az egyetemes emberi jogok mellett, mindenki más elutasította azokat

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának október 5-ei ülésén Hegedűsné Kovács Enikő beterjesztő jobbikos képviselő első napirendi pontként az izraeli apartheid elutasítása témájában szólalt fel.

Az ülésen részt vett a Külügyminisztérium részéről Németh Zsolt államtitkár is.

A határozati javaslatot Hegedűsné Kovács Enikő és dr. Lenhardt Balázs, az Országgyűlés jobbikos jegyzője nyújtották be.

A képviselőnő az előterjesztés tárgyalását már korábban benyújtotta, de miután szeptember 24-én az ENSZ Emberjogi Tanácsa megvizsgálta a gázai török flottilla elleni izraeli támadást, és azt brutálisnak és túlzottnak minősítette, még időszerűbbé vált annak tárgyalása.

Az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Nyilatkozatában azt olvashatjuk, hogy minden embernek joga van a szabadsághoz, joga van szabadon mozogni, joga van a szociális biztonsághoz. Izrael ezeket a jogokat vonja meg a gázai övezetben laktól, ezáltal humanitárius katasztrófát idéz elő - az ENSZ főtitkára szerint is.

Hozzátette: az ENSZ több alkalommal elítélte már a Gázát ért légi csapásokban alkalmazott tiltott légi fegyverek használatát is.

A határozati tervezet egy több évtizede hiányzó határozatot pótolna a magyar törvényalkotásban, hiszen az ENSZ már közel száz olyan határozatot hozott, melyben elítéli az izraeli apartheid-rendszert.

A magyar Alkotmányt tiszteletben tartva nem mehetünk el emellett szó nélkül. Az ENSZ a vizsgálati anyagokat nyilvánosságra hozta, és egyértelműen Izrael ellen foglalt állast. Ehhez csatlakoznia kéne Magyarországnak is – fejezte be az előterjesztést Hegedűsné Kovács Enikő.

Németh Zsolt államtitkár erre válaszul ennyit mondott: a kormány nem támogatja az előterjesztést, az abban foglaltakat egyoldalúnak és végletekig elfogultnak tartja.

Gyöngyösi Márton azt kérdezte, mit értsenek azalatt, hogy a határozati javaslat egyoldalú – de válasz nem érkezett kérdésére.

Három képviselő érezte úgy, hogy feltétlenül hozzá kel szólnia a témához, minden bizonnyal azért, hogy a jegyzőkönyvek is megörökítsék álláspontjukat.

Szabó Vilmos szocialista képviselő a kormány álláspontjával teljesen egyetért, a Jobbik javaslatát indoklás nélkül elutasítja.

Vejkey Imre kereszténydemokrata honatya azt nem értette, hogy mi köze ehhez az egésznek Magyarországhoz.

A hozzászólásokhoz az LMP-s Doroszi Dávid tette fel a koronát, aki vette a fáradtságot, és annyit mondott: „az LMP álláspontja nem különbözik a kormányétól, csak annyit tennék hozzá: no comment”

Hegedűsné Kovács Enikő a válaszokra reagálva elmondta: aki ezt az álláspontot elfogultnak tartja, az az ENSZ rengeteg határozatát is elfogultnak tartja, és egyúttal állást foglal amellett, hogy a gázai övezetbe tartó török flottilla elleni támadás arányos és méltányos volt. Hozzátette: „nagyon veszélyesnek tartom a kormány álláspontját ebben a kérdésben. Számtalan ENSZ-határozat amellett tesz hitet, hogy apartheid rendszert fenntartani nem lehet, mert az embertelen, és ehhez a Magyar Köztársaság sem asszisztálhat.”

Vejkeynek válaszul a képviselőasszony elmondta: A magyar Alkotmány is erre a szellemiségre épül. Nem csak az Alkotmányban jelenik meg, hogy tiszteletben kívánjuk tartani az egyetemes emberi jogokat, hanem a gyakorlatban is. Az Országgyűlésnek ezt ki is kell ezt nyilatkoztatnia.

A Bizottság meglepetést nem okozva 3 igen és 16 nem szavazattal elutasította a határozati javaslatot. A 3 igen szavazat a Jobbik képviselőinek voksa volt: Szávay István, Gyöngyösi Márton és Zagyva György Gyula. Az Országgyűlés eme bizottságában mindössze ez a három férfi az, aki nem csak szóban, de tetteiben is az egyetemes emberi jogok mellett foglal állást.


A bizottsági meghallgatás után Hegedűsné Kovács Enikő a barikad.hu-nak elmondta: „Súlyosan elfogultnak ítélem a kormányt, de nem csodálkozom, hiszen a Fidesz, a több emberjogi szervezet által terroristaként nyilvántartott Likud testvérpártja. Számtalan európai ország elítélte már a flottilla elleni támadást illetve az izraeli apartheid-rendszert, hogy hitet tegyen az emberi jogok egyetemessége mellett. Az országgyűlés még csak tárgysorozatba sem képes venni az ügyet, sajnos ezáltal legitimáljuk az egyetemes emberi jogok sárba tiprását és a a koncentrációs táborokat.

A Jobbik keresztény erkölcsi alapokon álló párt, mely nem teheti meg, hogy nem szólal fel az embertelenség ellen. Bármi áron, amikor csak tehetjük fel fogunk szólalni ez ellen.

jobbik.hu

Tags: