A fideszesek szerint szakszerűvé vált a rendőrség fellépése 2006 után - Bencze tudja kik lőttek a Rendőrpalotára?

A 2006 és 2010 közötti rendőri jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésén meghallgatták Bencze Józsefet.

A volt országos főkapitány közölte, hogy Dobozi József, a Rebisz – jelenleg: Készenléti Rendőrség – volt parancsnoka tőle értesült a tévéostrom eseményeiről, miután a helyszíntől 70 kilométerre lévő házának pincéjében barkácsolt. Bencze azt is elmondta, hogy maga a hírTV-n követte az eseményeket.

Az is elhangzott, hogy az események után Gergényi Péter, akkori budapesti főrendőr ellen eljárás indult, ám az anélkül megszűnt, hogy az érintettet egyszer is kihallgatták volna.

Bencze tudja

Bencze József szerint a Teve utcai rendőrszékházra revansból lőttek és meggyőződése, hogy a rendőrség tudja, kik voltak az elkövetők. A volt országos rendőr-főkapitány erről a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság mai ülésén beszélt.

"Meggyőződésem és a kollegáimé is, hogy a rendőrség tudja, kik az elkövetők és felbujtók" - szögezte le Gaudi-Nagy Tamásnak, a testület jobbikos alelnökének kérdésére a rendőrség korábbi vezetője.

Hozzátette: ez egy egyszerű revans volt egy bizonyos rendőri intézkedésre, a rendőrség megleckéztetése volt a cél, az ügyészség viszont nem találta elegendőnek a nyomozók bizonyítékait. Szerinte az ügyben nyomozó, majd az eljárást lezáró Nemzeti Nyomozó Iroda jó nyomon járt.

Tóth Gábor: nem kaptam politikai utasítást

A jelenleg rendelkezési állományban lévő rendőr vezérőrnagy, aki 2007. nyarától töltötte be a fővárosi főkapitányi posztot, egyetlen kivételként a 2008. nyári szivárvány felvonulást említette, melyet először nem vett tudomásul a BRFK vezetése, ám Draskovics Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter sajtóban napvilágot látott felszólítására, hogy vizsgálják felül ezt a döntést, a tudomásulvétel mellett döntöttek.

Gaudi ismételten kiállt

A albizottsági meghallgatáson vita bontakozott ki Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke és Gulyás Gergely fideszes elnök, illetve Révész Máriusz fideszes tag között; míg ugyanis Gaudi élesen bírálta a BRFK demonstrációkkal kapcsolatos 2006 utáni gyakorlatát, addig a fideszes honatyák inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy - egyes jogsértésektől eltekintve - egyre szakszerűbbé vált a rendőri fellépés, az erőszakos cselekményeket pedig a demokráciák rendőrségei sem tolerálhatják.

Gaudi hosszan sorolta azokat a 2007 és 2009 közötti rendőri intézkedéseket, melyek álláspontja szerint sértették a demonstrálni kívánó nemzeti radikálisok jogait. Tóth Gábor ugyanakkor azt emelte ki, hogy mikor átvette a főkapitányi posztot, még egy-egy demonstrációnál a nagy nemzeti ünnepeken súlyos rendbontások voltak, ám ezt a törvényesség, a szakszerűség erősítése és a rendőri hibák feltárása révén egy-másfél év alatt fokozatosan sikerült megszüntetni.

A volt főkapitány megjegyezte azt is: ma sem lehet úgy beszélni arról az időszakról, mintha csak békés demonstrációk lettek volna, és senki sem követett volna el jogsértést.

"Úgy gondolom, szükség van kordonokra és rendőri biztosításra, ha vannak, akik Molotov-koktélokkal, baseball-ütőkkel mennek ki egy nemzeti ünnepre" - mondta Tóth Gábor.

A volt főkapitány a demonstrációk és a fővárosi közlekedés viszonylatában kifejtette: egyfelől minden demokráciában teret kell adni a békés tüntetőknek, másfelől viszont biztosítani kell az emberek szabad mozgáshoz fűződő jogát, ezt pedig időnként szinte lehetetlen összeegyeztetni; nem is biztos, hogy minden esetben sikerült megtalálni az ideális megoldást.

Gulyás Gergely a meghallgatáson arról beszélt, hogy elítéli a rendőri jogsértéseket, de azt is elfogadhatatlannak tartja, ha rendőrökre támadnak vagy provokálják őket. Az albizottság elnöke összességében úgy ítélte meg, hogy Tóth Gábor főkapitányi működése alatt lényegesen szakszerűbbé vált a budapesti rendőrség tevékenysége, mint elődje, Gergényi Péter idején.

Révész Máriusz megjegyezte, hogy a rendőrök egyetlen demokráciában sem tűrik el, ha dobálják őket, és mindenkor a hatályos törvények szerint kell eljárniuk.

Gaudi ugyanakkor úgy vélte: fideszes képviselőtársainak azért nem fáj, ami az elmúlt években történt, mert "nem verték őket fejbe" úgy, ahogy ez a nemzeti radikálisokkal többször is megesett.

Gulyás Gergely a vita lezárásaként "kedélyes elvi egyet nem értésnek" minősítette a fideszes és jobbikos képviselők közt kialakult szóváltást.

Egyébként elegendő visszaemlékezni a legtöbb tüntetésünkre: példának okáért csak említsük meg a 2008. szeptember 20-ai, "cipős tüntetést", vagy a számtalan betiltott, engedélyezett, de mégis a rendőrség által megzavart tüntetést. Emlékezetes az is, hogy a HVIM, minden évben megtartott és minden évben békés trianoni felvonulást nem engedélyezték, provokálva a nemzeti oldalt, hátha "balhé" lesz, amit lehet mutogatni az EP-választás előestéjén. Tóth Gábor nyilvánvalóan hazudik, mikor azt állítja, hogy nem kapott politikai utasítást.

HírTV, NOL nyomán Szent Korona Rádió