Magyar képviselők az ET-ben a vallási közösségek elleni erőszakról

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésszakán a szerdai vitanapon a vallási közösségek elleni erőszak témájában hozzászólt Kalmár Ferenc András KDNP-s, Szabó Vilmos szocialista, valamint Gaudi Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő.

Kalmár egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményekben az orvosokat, illetve a személyzet más tagjait nem szabad meghurcolni, illetve gúny tárgyává tenni, ha nem hajlandóak végrehajtani olyan beavatkozást - mint például abortuszt -, ami ellenkezik vallási meggyőződésükkel.

A KDNP-s képviselő hasonló jellegű problémát vetett fel az oktatással kapcsolatban: elfogadhatatlannak nevezte, hogy tanárokat saját vallási meggyőződésükkel ellentétes felfogású oktatói tevékenységre kényszerítsenek, például a különböző szexuális irányultságok megítélésével kapcsolatban.

Kalmár kitért arra is, hogy Romániában még most sem oldódott meg teljes mértékben a kommunista időszakban kisajátított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának az ügye.

Gaudi-Nagy Tamás e témában elhangzott felszólalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia a mai napig csak töredékét szolgáltatta vissza az elkobzott egyházi javaknak. A jobbikos képviselő felvetette a szerbiai, délvidéki magyarok elleni atrocitások ügyét is, mivel ezen támadások egy része - mint azt hangsúlyozta - miséről hazafelé tartó hívők, templomok és felekezeti temetők ellen irányult. Ugyancsak utalt a Kárpátalján néhány hete ukrán soviniszták által véghez vitt erőszakos cselekményekre, amelyek templomok környékén kokárdát viselő fiatalok és nemzeti ünnepen résztvevő hívők ellen irányultak.

MTI nyomán 

Kapcsolódó:

Gaudi a magyarellenes atrocitásokról és vallási diszkriminációról az ET közgyűlésen Strasbourgban