A magyarság helyzetéről Strasbourgban

Az Európa Tanács strasbourgi parlamenti ülésszakának első napján Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője vezetésével közmeghallgatást tartottak Állítsák meg az emberi jogi jogsértéseket Szerbiában! címmel. A Jobbik képviselőjén kívül a tanácskozáson délvidéki meghívottak is jelen voltak.

Többek között László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom vezetője, Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke és Bozóki Antal, a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke számolt be a délvidéki magyarságot érintő ügyekről. Amikor a délvidéki misszió idején Tomislav Nikolić szerb államfő is Strasbourgba érkezett, a magyar képviselők nekiszegezték a délvidéki magyarság kiszolgáltatott helyzetének kérdését.
Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét arra kértük, hogy röviden értékelje a Strasbourgban történt eseményeket

— Rendkívül eredményesnek ítélem meg a strasbourgi missziónkat, főként azért, mert sikerült tárgyilagosan tájékoztatnunk a délvidéki magyar közösség valódi helyzetéről az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének nagyon sok képviselőjét, többek között: Pedro Agramuntot, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának frakcióvezetőjét; Nils Muižniekset, az ET emberi jogi főbiztosát; Alekszej Puskovot, az Orosz Föderáció ET-delegációjának vezetőjét, valamint David Davist, a Brit Alsóház walesi képviselőjét. A felsorolt személyeken kívül még a török, bosnyák, brit, holland, azeri és még számos más delegáció képviselőivel is találkoztunk. Felhívtuk a figyelmet a temerini fiúk esetére, az elmúlt időszak magyarellenes atrocitásaira, a délvidéken jelen levő kettős mércére, a magyar nyelvű egyetem hiányára, valamint a területi autonómia ügyére.

Fontos még kiemelnem, hogy Nikolić elnök úr beszéde után megpróbáltam személyesen is felhívni a figyelmét a délvidéki magyarság helyzetére, az ET biztonsági alkalmazottjai azonban megakadályoztak ebben, magyarán: erőnek erejével eltávolítottak a szerb államelnök közeléből. Az elnöki sajtótájékoztatóra már be sem engedtek. A későbbiekben ügyrendi kérdésként tehettem csak fel néhány kérdést Nikolić elnök úrnak, miután egyetlen magyar képviselőnek sem volt lehetősége arra, hogy rákérdezzen a délvidéki magyarságot érintő ügyekre. A szerb elnök szerint a délvidéki, avagy a vajdasági magyarok helyzete rendben van. Az országban senkit sem ér diszkrimináció, és jól működnek a kisebbségvédelmi intézmények. Végül röviden kitérnék még Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének kritikájára. Mint ismeretes, az Pásztor úr szerint a mi akciónk többet ártott, mint használt a magyarságnak. Az én véleményem viszont az, hogy az elnök úr nagyot téved, és tulajdonképpen „politikai öngyilkosság”-ot követ el, ha valóban kiáll a mögött a véleménye mögött, amit a strasbourgi missziónk kapcsán kijelentett. Mivel egy olyan tiszta, jó szándékú és tényeken alapuló magyar kezdeményezést nevezett kártékonynak, amely nyilvánvalóan a délvidéki magyarság érdekét szolgálja.

hetnap.rs