Mindannyian székelyek vagyunk! - percről percre a tüntetésről

A szocialista párt országértékelő rendezvényére – ami egy nappal a Székely Szabadság Napja előtt kerül megrendezésre – meghívták vendégként Victor Ponta, román miniszterelnököt. Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerint hazaárulás, hogy az MSZP egy nappal a marosvásárhelyi székely autonómiatüntetés előtt vendégül látja Victor Pontát, úgy véli, ez aláássa a székelyek önrendelkezési törekvéseit.

A meghívás ellen a Békemenet és a Civil Összefogás Fórum tervezett tüntetést, azonban homályos biztonsági kockázatokra hivatkozva végül azt visszamondták. A Jobbik azonban „Mindannyian székelyek vagyunk” címmel maga szervez demonstrációt szombaton az MSZP évértékelő rendezvényének helyszíne, a Papp László Budapest Sportaréna körül.

Az eseményről percről-percre tudósítunk.

12:57 Gaudi, Szilágyi, Novák, Szávay kísérték a gárdistákat, mikor a rendőrök egy mellékutcában körbekerítették őket.

Szávay kérdésére, hogy miért szükséges az intézkedés, a rendőr elmondta: a főkapitány utasítására fokozott ellenőrzés van érvényben, az okáról nem nyilatkoztak. Átvettek a képviselők is egy-egy zászlót. Egy 19 éves fiúról leszedették az Új Magyar Gárda Pest megye-jelvényt, szabálysértési eljárást indítottak ellene.

A képviselőkkel szemben nem tudtak intézkedni, ám velük szemben a mentelmi bizottság teheti ezt meg. Szávay feltűzte magára a fiúról leszedett jelvényt, és kérte, hogy induljon vele szemben is eljárás.

A képviselők közösen fognak panasszal élni a budapesti rendőrkapitányságon.

12:52 A gárda visszavonult a rendezvény kezdeti helyszínéhez, ahol a történelmi zászlósort a kisbuszukba pakolták. A rendőrség nem kísérte az egyébként szabályosan, járdán közlekedő gárdistákat. Előállítás nem történt, szabálysértési eljárásokat azonban kezdeni fog a rendőrség az igazoltatott, oroszlános-mellényes gárdistákkal szemben.

12:38 Feloszlatott társadalmi szervezetben való részvételért indítanak szabálysértési eljárást a gárdisták ellen. A rendőrség emberei a gárdistákkal közölték, ha leveszik a kabátot melyen oroszlán vagy állományjelzés van, akkor nem állítják őket elő. Bár a szabálysértést nem ismerik el a gárdisták, levették a kabátokat. A Jogsegélyszolgálat emberei és a Jobbik képviselői folyamatosan konzultálnak a rendőri erőkkel.

Előállítás eddig nem történt.

12:29 A gárdisták mellényeiket levéve mellékutcákon próbálták elhagyni a helyszínt. A rendőri egységek utánuk eredtek, majd az Utáz utcában körbevették őket. A zászlók tartóit igazoltatják, pedig azok már összetekerve, szállításra készen voltak.

A Jobbik országgyűlési képviselői a helyszínen vannak, a gárdisták mellé álltak.

Korábban a rendőrség tájékoztatása szerint az oroszlános mellényt viselő gárdistákat 10:30-kor, a rendezvény kezdetével igazoltatták volna. Végül erre most került sor, a kb. három tucatnyi egyenruhás távozásakor.

12:01 Miket mondhat Victor Ponta az MSZP rendezvényén? - tette fel a kérdést Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke. Szerinte az szocialisták válogatott vendégei tapsolni fognak a pártvezetésnek, amiért a román elnökkel szolidalritást vállalnak.

Egy tőről fakadnak ezek az emberek - Miben hasonlít Mesterházy és Ponta? - abban, hogy mindketten magyarellenesek - mondta Szávay. Hozzátette, hogy a csökkenő gazdaságról, az IMF-hitelről való figyelemelterelésre használják a magyarellenességet a románok - ehhez pedig asszisztál az MSZP.

Mesterházyék nemrég bocsánatot kérek 2004. december 5-ért, mint mondták, rossz alapra helyezték politikájukat. Majd hozzátették, hogy Victor Pontával jó viszont ápolnak, Székelyföld elnyomásáért, a magyar nyelvű erdélyi egyetemekért pedig nem léptek fel. "Kolozsváron Mesterházy egyetlen célja a megtévesztés és a szavazatszerzés volt" - jelentette ki a jobbikos honatya.

Könnyen előfordulhat, a jövő évi évértékelőn már Slota lesz díszvendég, pár év múlva pedig már Debrecent is átadjuk a Románoknak - mondta a képviselő az MSZP politikai játékának jellemzéséül.

Az MSZP sokadjára bizonyítja, hogy nem érdemli meg a Magyar szót pártjának nevében -. tette hozzá, majd felvetette a kérdést: hol van a Békemenet? Miért nincs itt Bayer Zsolt vagy Széles Gábor? Hol van Rogán Antal? Ők csak az Együtt Jeruzsálemért felhívására tudnak megmozdulni? - mondta.

A szocialisták jószomszédi viszonyról, a Fidesz a párbeszédről, a Jobbik pedig a környező országok magyarjainak védelméről beszél - jelentette ki Szávay. "Nemzeti érzelmünkben mélyen megsértett emberek vagyunk, ezért ott leszünk Marosvásárhelyen és mindenhol, ahol kiállnak a székelység mellett"- zárta szavait a képviselő.

Vári-Kovács Péterrel együtt ékeli a tömeg a Himnuszt, ezzel véget értek a rendezvény felszólalásai. Következik a Transylmania koncert.

11:43 László Bálint a délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke lép elsőként a színpadra. A Szabadkáról érkező szónok elmondta, bár ő délvidéki, most ő is székely, hisz "ma mindannyian székelyek vagyunk".

Vajon miért éppen ma kell egy, a székelységet megvető román politikus meghívni? - tette fel a kérdést László Bálint. Szerinte ez nem lehet véletlen.

Ők, délvidéki magyarok is kitűzték Szabadkán a székely zászlót Szávay István jobbikos országgyűlési képviselővel - mondta el. Kitért arra a nyilatkozatra, melyen nemrég fogadtak el: ebben területi autonómiát követelnek Délvidéknek - a közönség tapsviharral reagált a törekvésre.

A küzdelmet folytatni fogják, melynek során számítanak a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatására - tette hozzá. A 2004-es népszavazás után figyeli a " vörös brigádot" - mondta, majd hozzátette: az MSZP határon túli roadshowja után egyértelművé tették: a szocialista ne merje betenni lábát Délvidék területére!

A beszéd után Vári-Kovács Péter Petőfi Sándor - A székelyekhez című versét szavalja el.

11:29 Megérkezett a menet a Hungária korút és a Mogyoródi út kereszteződésénél felállított színpadhoz.

11:25 "Vesszen Trianon" - skandálja az ezresre duzzadt tömeg a körúton. A Sportarénát lassan megkerüli a menet, a rendőrség fokozottan biztosítja a rendezvényt. Korábbi felszólításuk ellenére egyelőre nem történtek intézkedések a gárdistákkal szemben.

Gaudi-Nagy Tamás közben folyamatosan beszél a menetnek a magyar nemzet megmaradásáért folytatott harcról és a határon túli nemzettestvéreink jogairól. A járókelők nézik a menetet, egyesek csatlakoztak is, az autósok pedig szimpátiájuk jeléül dudáltak a demonstrálóknak.

11:14 Több tucat készenlétis figyeli a vonulást, a tüntetők soraikba invitálják őket. A rendőrség több kamerával rögzíti a résztvevőket, főleg a gárdistákról készítenek felvételeket.

Közben Gaudi-Nagy Tamás beszél a székely szabadságról és a holnap tüntetésről, ahol, mint fogalmazott: "A világ fülébe fogjuk zúgni a székelyek jogait"

11:08 Kezdődik a vonulás: a gárdisták vezetésével indul a menet, a platós autóról Gaudi-Nagy Tamás fog beszédet mondani, aki nemrég ért vissza Székelyföldről.

Rendőrségi provokáció eddig nem történt.

11:05 Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke lépett a színpadra.

Székelyföld és Erdély nemzeti érzelmű fiataljai nevében köszöntötte a több száz tüntető hazafit.

Ezek az emberek voltak azok, akik 2004-ben magyart hangoltak a magyar ellen, ezt pedig pedig nem felejtik el - mondta az MSZP-re utalva Sorbán. Most egy olyan embert fogadnak vendégük Budapesten, "minden magyar városában", aki annak a rendszernek a feje, ami akár saját törvényeit is átlépve tesz meg mindent a magyarság kisebbségi jogainak érvényesítése ellen - tette hozzá.

Üzenetet hozott Mesterházyéknak Erdélyből: holnap több ezer ember fog Váráshelyen felvonulni azért, hogy megmutassák: ők otthon vannak Székelyföldön. Ahogy eddig, úgy ezután sem lesznek nemzetünk árulói szívesen látott vendégek Székelyföldön - mondta.

10:56 Több százan vannak már a tüntető jobbikosok. Novák Előd beszédében méltatlannak nevezte a Fidesz Békemenetét, ami meghátrált ettől a tüntetéstől. Hozzátette, hogy még közleményt sem mernek kiadni, ez pedig megfutamodás.

Első felszólalóként Balczó Zoltán lépett a színpadra.

A Jobbik alelnöke azt mondta: a Sportarénában az utolsó simításokat végzik a rendezők, vélhetően már a vörös szőnyeget is kiterítették a soviniszta, magyarellenes Victor Ponta román miniszterelnöknek.

Aláhúzta: az MSZP most is ugyanazt csinálta, mint 2002-ben amikor Medgyessy a román Adrian Nastase miniszterelnökkel koccintott. A Jobbik alelnöke szerint fel lehet vetni, hogy miért zavarják meg egy másik párt rendezvényét. Erre azt mondta: egy ilyen árulás nem az MSZP saját ügye, hanem mindannyiunké.

Balczó Zoltán Novák Elődhöz hasonlóan megemlítette, hogy a Békemenet meghátrált a román miniszterelnök elleni tiltakozás mögül, a veszélyre való hivatkozásuk pedig csak egy gyáva kifogás volt. Elmondta: Victor Ponta magyarellenes politikájával került hatalomra, így meghívása nem más, mint nemzetárulás.

Idézett Németh Zsolttól, aki Nováknak azt mondta a parlamentben, hogy Romániát tiszteljük és Románia a barátunk. A magyar nép csak akkor maradhat fenn Erdélyben, ha minden nemzetközi fórumon fellép jogaiért - mondta el Balczó Zoltán.

"Ma mindannyian székelyek vagyunk!"-fejezte be beszédét, majd egy székely zászlót mutatott fel, ami évek óta az irodája falán van - mondta.

10:42 Novák Előd a rendezvény moderátoraként bejelenti, hogy a demonstráció megkezdődik. Az Alfahírnek az egyik zaklatott gárdista elmondta: a rendőrök felszólították, hogy a rendezvény kezdetéig fejezze be a jogsértést, azaz az oroszlános kabát viselését.

Szirénázó rendőrautók érkeznek, bármelyik pillanatban várható, hogy a gárdistákat elkezdik előállítani.

Vári-Kovács Péter énekével, a Székely Himnusz eléneklésével kezdődik a rendezvény.

10:41 Meg is kezdődött a gárdisták vegzálása: civilruhás rendőr több másik, kamerás jelenlétében személyesen szólítja fel a gárdistákat, hogy vegyék le a kabátjaikat. Novák Előd közben a színpadról rendőri provokációról beszél. "Ha valakit előállítanak, másik magyar fog a helyébe lépni"- mondta Novák.

10:32 Folyamatosan gyülekeznek az emberek, jelenleg kb. 150-en néhány százan lehetnek. Nincs jelentős rendőri készültség, de a metró-kijáratoknál párokban állnak az egyenruhások. A helyszínen nagyjából két tucat gádrsita van.

Balczó, majd Sorbán Attila Örs fog beszélni, ezt követően vonulás lesz a Mogyoródi útig, miközben Gaudi tart beszédet.

A rendőrség várhatóan előállítja azokat a gárdistákat, akik oroszlános mellényt viselnek, pedig az nem tiltott - mondta el Novák Előd az Alfahírnek. Közben a rendőrök közelednek a gárdisták felé. Ha valóban előállítások fognak történni, azt a Jobbik provokációnak fogja tekinteni.

10:28 Az MSZP-sek ezúttal nem gyalog, hanem buszokkal jöttek a fővárosba.

alfahir.hu