NMHH: decemberi gyorsjelentés a politikusok médiaszerepléséről

    Budapest, 2012. január 24., kedd (MTI) - A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseivel foglalkozott a legtöbbet a média decemberben a hírműsorokban, de nagy teret kaptak a bűncselekmények, valamint a kormány és az ellenzék ellentétei is - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből, amelynek témája a politikai szereplők médiahasználata a hírműsorokban.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott gyorsjelentés szerint az m1 esti Híradójának decemberi adásaiban a kormány 6,5 százalékos szereplési lehetőséghez jutott a politikusok között, míg a Fidesz csaknem 44, a KDNP 5,7, az MSZP több mint 19, a Jobbik 8,4, az LMP pedig 13 százaléknyihoz. A függetlenek - ide tartoznak a Demokratikus Koalíció politikusai is - a szereplési idő 3,4 százalékát kapták.

    Az RTL Klub esti Híradójában a kormány 15 százalékban, a Fidesz 42,5 százalékban, a KDNP pedig 5 százalékban szerepelt a politikai híradások között decemberben. Az MSZP-nek csaknem 17 százaléknyi, a Jobbiknak 3,3, az LMP-nek pedig 15 százaléknyi szereplési idő jutott. A függetlenek a szereplési idő 2,5 százalékát kapták.
    A TV2 Tényekben decemberben 10 százaléknyi szereplési lehetőséget kapott a kormány, csaknem 49-et a Fidesz, 0,7 százalékot a KDNP, több mint 21 százaléknyit az MSZP, 3,6 százaléknyit a Jobbik és 11,5 százaléknyit az LMP. A függetlenek a szereplési idő 3,6 százalékát kapták.

    A beszédidő megoszlása az m1 esti Híradójában a következőként alakult: a kormány politikusai 6,5 százaléknyi időtartamban, a fideszesek 51 százalékban, a KDNP-sek 4,1, az MSZP-sek több mint 15 százalékban szólaltak meg, a Jobbik a 9,6, az LMP pedig a beszédidő 10 százalékát kapta. A függetlenek 3,5 százalékban szólaltak meg.

    Az RTL Klub Híradójában decemberben a kormány a beszédidő 12 százalékát kapta, a Fidesz több mint 43 százalékát, a KDNP 6, az MSZP több mint 21, a Jobbik 2, az LMP pedig csaknem 12 százalékát. A függetleneknek 2,7 százaléknyi időben szólaltak meg. A TV2 Tényekben 9,2 százaléknyi beszédidő jutott a kormánynak, a Fidesznek 50,6, a KDNP-nek 1,3, az MSZP-nek 23, a Jobbik politikusainak 2, az LMP-s megszólalóknak pedig 9,3 százaléknyi beszédidő. A függetlenek beszédideje 3,9 százalék volt.

    Orbán Viktor miniszterelnök az előző hónapokhoz képest kimagaslóan sokat szerepelt a különböző csatornák hírműsoraiban, összesen 290-szer, ebből 157 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt KDNP-elnök 24 alkalommal szerepelt és 11-szer szólalt meg. Mesterházy Attila MSZP-elnök 88-szor szerepelt 69 megszólalással, Vona Gábor Jobbik-elnök 35 alkalommal (32 megszólalással), Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője 65 szerepléssel és 50 megszólalással volt jelen a hírműsorokban.

    A Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor szerepelt a médiában, őt követte Matolcsy György, Lázár János, Szijjártó Péter és Tarlós István. A KDNP sorrendje Semjén Zsolt, Rétvári Bence, Hoffmann Rózsa, Soltész Miklós és Harrach Péter, az MSZP-é pedig Mesterházy Attila, Józsa István, Tukacs István, Burány Sándor és Veres János. A Jobbik politikusai közül decemberben a legtöbbet Vona Gábor szerepelt, őt követte Volner János, Gaudi-Nagy Tamás, Z. Kárpát Dániel és Novák Előd. Az LMP-ből Schiffer András, Scheiring Gábor és Vágó Gábor kapott szereplési lehetőséget, a Demokratikus Koalíció sorrendje pedig Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Varju László, Vadai Ágnes és Kolber István.


(bet \ btz)