A nyugdíjasokat fenyegető alkotmánymódosítás bizottsági vitájában a Jobbik képviselői, köztük Gaudi-Nagy kemény bírálattal élt

Kivonult az MSZP és a KDNP az alkotmányügyi bizottság üléséről

A Lázár-Balsai-féle javaslat szerint már idén 15 tagúra bővülhet az Alkotmánybíróság, és megszüntethetővé válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás.

Az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben. Az indítványokat kedden kezdheti tárgyalni a Ház.

Az előterjesztői, majd az MSZP-s és jobbikos hozzászólalások után a fideszes Szakács Imre kért szót, és álláspontja kifejtése után javasolta: ha minden frakció hozzászólt a kérdéshez, zárják le a vitát, mivel számos napirendi pont van még hátra. A levezető elnök, Cser-Palkovics András (Fidesz) jelezte, erről a javaslatról vita nélkül kell dönteni. A vita lezárásával a testület fideszes tagjai egyetértettek. Ekkor az MSZP kivonult az ülésről.

Cser-Palkovics András ezután emlékeztetett, a házszabály alapján minden frakció egy képviselőjének joga van a vita lezárását követően hozzászólni a témához. Ezt követően a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kért szót, kifogásolva az eljárást, majd a KDNP-s Salamon László fejtette ki véleményét. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra. Kétségtelen, hogy elhangzott a fideszes ügyrendi javaslat - folytatta -, de a házszabály szellemének az felelt volna meg, ha az ülésvezető megkérdezi a KDNP-t, akar-e élni a felszólalási lehetőségével. Megjegyezte, lett volna mondandójuk, de "ha nem kíváncsi a bizottság a mondanivalónkra, akkor megtartjuk a véleményünket magunknak". Cser-Palkovics András erre úgy reagált, 35 percig nem jelezte a KDNP hozzászólási szándékát. Ezután Salamon László Rubovszky Györggyel (KDNP) együtt elhagyta a termet.

A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítási, illetve Ab-törvénymódosítási javaslat szerint már idén 11-ről 15 tagúra bővülhet az Alkotmánybíróság (Ab), továbbá megszüntethetővé válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás.

hirado.hu

Tags: