Székelyföldi lapok Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György erdélyi látogatásáról

A nemzeti radikális képviselők erdélyi útjáról, a kézdivásárhelyi és a marosvásárhelyi fórumokról adott hírt két az elszakított területen működő portál. Alább változtatás nélkül közöljük a cikkeket.

Kézdivásárhelyen járt a Jobbik

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében közel száz ember jelenlétében tartott lakossági fórumot a magyarországi Jobbik két parlamenti képviselője: Gaudi Nagy Tamás és Zagyva György Gyula.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) háromszéki szervezete által tető alá hozott rendezvényen Gaudi Nagy Tamás elmondta: ők a nemzetpolitikában és nem a pártpolitikában hisznek. Gaudi az elszakított területek magyarjai érdekében az Európa Tanácsnál végzett tevékenységéről is szólt, ugyanakkor bírálta az MSZP-t és a FIDESZ-t, amiért a közelgő magyarországi választásokra való tekintettel Erdélyben kampányolnak: gondolt itt az Orbán Viktor által kiküldött levelekre, valamint az MSZP-re, amely a 2004-es népszavazás, a kettős állampolgárság ellen lépett fel, ma pedig az erdélyiek voksaiért kuncsorog. Gaudi elmondta, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok jogainak a megvédésére az ő vezetésével sikerült létrehozniuk a Nemzeti Jogvédő Szolgálatot.

Zagyva György Gyula a Jobbik eddigi tevékenységét ismertette, majd hangsúlyozta, hogy a magyarságnak ki kell állnia jogai és függetlensége érdekében.

(N. Sz. A. - hirmondo.ro)

Közelebb az autonómiához

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében szervezett lakossági fórumot a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében. A meghívottak, Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke, a Jobbik parlamenti képviselői külön sajtótájékoztatót is tartottak.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: azért érkeztek Erdélybe, a Székelyföldre, hogy tájékoztassanak és a helyszínen tájékozódjanak a székelyföldi autonómia ügyéről. Azt is kifejtette, hogy úgy érzik, fordulóponthoz érkezett az autonómia ügye azzal a nem várt mozzanattal, mely a székely zászló elleni román támadások nyomán kialakult, és örömmel állapították meg, hogy közelebb léptünk az autonómiához. Miután a magyar parlament épületére is kitűzték a székely zászlót – hangsúlyozta –, egész Magyarország területén és a Kárpát-medencében rengeteg zászlót lenget a szél. Arról is szólt, hogy Magyarországot képviseli az Európa Tanácsban, ahol 2011-ben sikerült egy olyan határozatot kiharcolnia a magyar delegáció tagjaival, amely most már az Európa Tanács minden tagállama számára kötelezően érvényesítendő szabállyá teszi a különféle autonómiaformák biztosítását, köztük a területi autonómiát is. Romániának alapvető és megkerülhetetlen kötelezettsége, hogy az eddigi tagadások és elutasítások helyett kezdje meg az érdemi tárgyalásokat a Székely Nemzeti Tanács vezetőivel.

Zagyva György Gyula arról szólt, hogy eddig 320 000-en lettek kettős állampolgárok, közülük 125 000 erdélyi. Szép szám – mondotta –, de az erdélyi magyarság számarányához viszonyítva nem elég, nekünk az a célunk, hogy ez a szám emelkedjen. Victor Ponta szombati budapesti látogatása kapcsán arra figyelmeztetett, lehetséges, hogy az MSZP rendezvényén el fog hangzani valami olyan bejelentés, nyilatkozat, ami esetleg meg is tévesztheti a székely autonómiára törekvő itteni magyarokat.

(haromszek.ro)