"Tisztességes hős" - Morvaiék Budaházy-ért tüntettek

A terrorizmus és más bűncselekmények gyanújával egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György, és a "hozzá hasonló politikai foglyok" szabadon bocsátását követelték mintegy kétszázan, köztük a Jobbik két országgyűlési és egy európai parlamenti képviselője szombaton Budapesten.

A Gyurcsány-kormány elleni tüntetések vezéralakjaként ismertté vált férfi melletti demonstráción Gaudi Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: ha a Fidesz és a kormányprogram szerint is az áprilisi választásokkal forradalom történt, akkor miért folytatódhatnak tovább "a politikai koncepciós eljárások". Ha valóban forradalom történt, akkor Budaházy volt az első, aki ezt győzelemre segítette - tette hozzá.

Budaházy Györgyöt "tisztességes hősnek" nevezve bejelentette: rövid időn belül Strasbourgban, az Európai Parlament előtt tartanak tüntetést a politikai foglyok szabadon bocsátásáért. Gaudi Nagy Tamás követelte, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyészt, akit a "Gyurcsány-kormány hordalékának" nevezett, zavarják el, mert mint fogalmazott, "futószalagon juttatott börtönbe hazafiakat".

Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a demonstráció egy másik helyszínén azt mondta: a nemzeti oldal képviselői szerda reggeltől a parlament melletti Vértanúk téren egy héten át, 12 órán keresztül egy ketrecben ülve fognak tiltakozni a koncepciós eljárások leállításáért.

A megmozduláson felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője és Toroczkai László, a megmozdulását szervező HVIM elnöke is, akik szintén Budaházy György azonnali szabadon bocsátását követelték.

Budaházy György előzetes letartóztatását szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye miatt csütörtökön hosszabbította meg két hónappal, augusztus 19-ig a Fővárosi Bíróság.

Forrás: MTI, STOP