Titok marad a Schmitt-villa bérleti díja

A Blikk újságírójának kezdeményezésére az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága Schmitt Pál volt köztársasági elnök vagyonyilatkozatával kapcsolatos törvénysértés vizsgálatáról döntött: a Jobbik szavazott egyedül a vizsgálat megindítása mellett, hangsúlyozva a köztisztséget betöltők vagyonosodásával kapcsolatos átláthatóság és a tényfeltáró újságírás fontosságát. Itt olvasható a Blikk tudósítása és videóösszefoglalója a tegnapi ülésről. Kétmillió ember kaphatott hírt arról, hogy egyedül a Jobbik tekinti fontosnak a közélet tisztaságát, a jogszabályok betartását és közakarat tiszeteletben tartását.

Budapest - Megóvta Schmitt Pált egy kényes vizsgálattól az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága! A kormánypárti képviselők ugyanis elutasították lapunk újságírójának, Kozák Dánielnek a beadványát.

Az április 2-án lemondott volt köztársasági elnök ellen azért kezdeményeztünk vagyonnyilatkozati eljárást egy hónappal ezelőtt, mert Schmitt januári bevallásában nem tüntette fel az ingatlanjai bérbeadásából származó bevételeit. A vizsgálatra a parlament alkotmányügyi bizottsága lenne jogosult, a kormánypárti képviselők azonban némi jogászkodással lemondtak erről.

– Nekem kellene döntenem a kérdésről, de aggályok merültek fel, hogy a volt köztársasági elnök esetén van-e helye ilyen eljárásnak – testálta a bizottságra a döntés felelősségét Salamon László az ülés elején.
A kormánypárti képviselők a jogszabály rendszertani értelmezésével próbálták levezetni, hogy nincs jogosítványuk a már hivataláról lemondott államfővel szemben eljárni.

– A vagyonnyilatkozati eljárásról szóló rendelkezések a hatodik szakaszban vannak, a volt köztársasági elnök jogállására pedig a tizenhetedik és a huszonkettedik közötti szakaszok vonatkoznak. Ezért  úgy ítélem meg, hogy a köztársasági elnök mandátumának megszűnése után eljárás lefolytatására nincs módunk – fejtegette Papcsák Ferenc fideszes képviselő.

– Schmitt Pál több mint másfél évig volt köztársasági elnök, és ha ez az idő nem volt elég az újságírónak, akkor nyugodjon bele, hogy ez a hajó elment – tette hozzá maliciózus mosollyal Rubovszky György KDNP-s képviselő.
Az indítványunknak azonban az volt az apropója, hogy külföldi bérlőkre bukkantunk Schmitték egyik nagy értékű villájában, amikor azt kutattuk, hogy a lemondása után milyen körülmények várnák az államfőt, ha nem kér állami rezidenciát. Ráadásul azóta újabb mulasztáson értük Schmittet, mivel lemondása után 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kellett volna tennie a törvény szerint, és ennek a mai napig sem tett eleget.

– A jogszabályt ez a kormány hozta 2011-ben, és a kormánypárti képviselők felelőssége, hogy a saját maguk által megszavazott törvényeket miként értelmezik – mondta Bárándy Gergely MSZP-s képviselő, jelezve, hogy ők tartózkodni fognak a szavazáson.

– Meg kell indítani a vagyonnyilatkozati eljárást, mert ha nem így teszünk, akkor teljesen kiüresedne a vagyonbevallás intézménye – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő.

Blikk-információ