Az ENSZ megbízott véleménye: a Jobbik meg akarja oldani a cigányság problémáját

Githu Muigai kifejezte örömét, hogy a Jobbik saját programmal rendelkezik a cigányság ügyére és megállapította, hogy a párt is a nehézségek megoldásán dolgozik.

Gaudi- Nagy Tamás sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Githu Muigai ENSZ rasszizmusügyi különmegbízott Magyarországon tett látogatást Gyöngyöspatán kialakult helyzet kapcsán. A megbízott találkozott Juhász Oszkárral a gyöngyöspatai Jobbik elnökével, valamint az Emberi jogi bizottsággal, ezen belül pedig Gaudi- Nagy Tamással, a Jobbik országgyűlési képviselője tartott egy beszámolót a kialakult helyzetről. A Jobbik jelentős eseménynek tartja a fent említetteket, hiszen egy döntő fordulat állt be a cigány- magyar együttélés nemzetközi megítélésében. Az ENSZ és sok más nemzetközi szervezet eddig csak a balliberális erők által sugallt klisék mentén tudott gondolkodni, általában rasszizmust emlegetve a magyarságot kollektíven megbélyegezték. A nemzeti radikális képviselő elmondta: áttörést jelentett az is, hogy az ENSZ megbízott találkozott helyi és országos szinten a Jobbikkal, tehát kíváncsi volt a többségi társadalom véleményére és élethelyzetére.

Gaudi- Nagy Tamás hangsúlyozta: a magyarság alapvetően toleráns nép, de van egy határ, amelyet nem lehet büntetlenül átlépni és a jogokkal folyamatosan visszaélni. A törvények uralma azt kell, hogy jelentse, hogy a társadalmi együttélés szabályainak megszegőivel szemben következetesen és határozottan fel kell lépni etnikai hovatartozástól függetlenül, ez a legalapvetőbb követelmény az állammal szemben. Továbbá az, hogy védje meg polgáraink személyes biztonságát és akadályozza meg azt, hogy bárki visszaéljen a szociális ellátásokkal és állam által biztosított kedvezményekkel. Egyúttal a saját közösségének sokszor visszafogó béklyóiból való kitörés és felemelkedését kell biztosítani a cigányság jóakaratú tagjainak átlátható és hatékony programokkal.

A politikus megjegyezte: a találkozón Lendvai Ildikó beismerte az MSZP a 8 év alatt képtelen volt a cigányság ügyét kezelni, Lukács Tamás a bizottság kereszténydemokrata elnöke pedig az „egyenruhás bűnözés” elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt.  Érdemi megoldási javaslatokról a Jobbik képviselője beszélt: a nemzeti radikális párt már 2010-es választási programjában részletesen kifejtette komplex cigányügyi programját, amelynek alapja a rend, a munka, az oktatás, a nevelés és a kultúra. Gaudi- Nagy Tamás kiemelte: az angol nyelvű programot átadta az ENSZ megbízottnak.

A Jobbik képviselői bemutatták Githu Muigainak a rasszizmusnak álcázott jelenség valódi hátterét, aki ezt megértette és pozitív visszajelzést adott a nemzeti radikális párt cigányügyi kérdésében kifejtett törekvéseire. Az ENSZ megbízott pénteken tartott sajtótájékoztatóján szorgalmazta az etnikai hovatartozással kapcsolatos adatgyűjtést az igazságszolgáltatás, az oktatás és az egészségügy területén- ez már régi igénye a Jobbiknak. Rámutatott arra, hogy a roma kisebbség is felelősséggel tartozik saját sorsa alakulásáért, nekik is cselekedniük kell, a kormányzat ezt nem tudja megtenni helyettük. Githu Muigai kifejezte örömét, hogy a Jobbik saját programmal rendelkezik a cigányság ügyére és megállapította, hogy a párt is a nehézségek megoldásán dolgozik.

A sajtótájékoztatón Juhász Oszkár, a gyöngyöspatai Jobbik elnöke is beszámolt a Githu Muigaival való találkozójáról. A politikus beszámolt az ENSZ megbízottnak Gyöngyöspata jelenlegi helyzetéről és az idáig vezető eseményekről. Elmondta: jelenleg Magyarországon nem rasszizmus van, hanem pozitív diszkrimináció, igyekeznek a magyarságot megbélyegezni. Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mindig törvényesen, a rendőrséggel egyeztetve járt el. A nemzeti radikális politikus a megbízottnak hangsúlyozta: egyedül a Jobbiknak van kidolgozott koncepciója arra, hogy a problémás családokból a gyerekeket kiemeljék. Beszámoltak arról is, hogy Magyarországon körülbelül 10 különböző etnikum van, nincsenek beilleszkedési nehézségeik, egyedül a cigányság képviselői között vannak olyan elemek, amelyek feszültséget keltenek. Orbán Viktor pedig úgy akarja megoldani a problémát, hogy feltölti azt a kasszát, amelyből Kolompár Orbánék eltűntettek 300 millió forintot.

Juhász Oszkár hangsúlyozta: a Fidesz megígérte, hogy rendőrőrsöt állítanak  legfertőzöttebb utcába, ám az intézményt a település semleges pontján hozzák létre.

 
barikad.hu