FMH: A valódi rendszerváltás követelményének az alkotmánykoncepció nem felel meg

A Jobbik szerint a valódi rendszerváltás követelményének a parlament előtt fekvő alkotmánykoncepció nem felel meg.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik vezérszónoka az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat keddi általános vitájában kijelentette: a 2010 májusában alakult Országgyűlés történelmi kötelessége, hogy helyreállítsa az 1944 márciusában megszakadt jogfolytonosságot. A jobbikos képviselő hozzátette azonban: a joghelyreállítás és a valódi rendszerváltás követelményének a parlament előtt fekvő alkotmánykoncepció nem felel meg.

Gaudi-Nagy Tamás  szerint egyébként "történeti alkotmány helyreállításának kényszere áll fenn". Mint mondta: olyan alaptörvény kell, mely a jelenlegi "kommunista gyökerű és liberális szellemű alaptörvényt" hatályon kívül helyezve megnyitja a valódi alkotmányosság régi-új útját. Ez a vita nem öncélú jogászkodás, hanem az utóbbi évtizedek legfontosabb alapkérdéseiről szól - jelentette ki.

A jobbikos képviselő szerint a magyar állam létezésének kezdete óta 1944. március 19-ig jogfolytonos alkotmánnyal rendelkezett, a mostani Országgyűlésnek pedig kötelező feladata, hogy ezt a jogfolytonosságot helyreállítsa.

Véleménye szerint a Szent Korona és a magyar állam, valamint a Szent Korona és a nemzet azonos; a Szent Korona-tan pedig a magyar történeti alkotmány alapelveinek közös elnevezése.

Mint mondta, az új alkotmánynak deklarálnia kell egyebek közt, hogy a jelenleg alkotmányos állam elutasítja ás elítéli az önkényuralom minden formáját.

A politikus megítélése alapján: a koncepció hibája egyebek közt, hogy Magyarországot nem definiálja keresztény államnak, nem biztosítja az Szent Korona őrzését, nem biztosítja az Országgyűlés második kamarájának működését, nem védi meg a magyar termőföldet, és vízkincset, korlátozza a nemzeti szuverenitást.

fmh.hu