MTI: Morvai és Gaudi-Nagy szerint támadás érte a nemzeti jogvédőket

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint jobboldali médiumok "koncentrált támadást" indítottak a nemzeti jogvédők ellen, ami oda vezethet, hogy nem lesz, aki kiálljon a magyarok emberi jogaiért.

Gaudi-Nagy Tamás emlékeztetett, hogy 2007-ben jogvédő munkájáért Polgári Magyarországért díjat kapott a Fidesz pártalapítványától, Morvai Krisztina pedig a 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló Civil Jogász Bizottság vezetője volt. Ezután azt a kérdést tette föl, hogy a tevékenységüknek korábban tág teret adó médiumok - amelyek közül a Magyar Nemzetet, a Hír TV-t és az Echo Televíziót emelte ki - miért indítottak támadást a nemzeti jogvédők ellen. "Miért áll ez érdekében a nemzeti együttműködés kormányának és a hozzá közel álló médiumoknak?" - kérdezte.

Példaként említette, hogy Bencsik András - a többi között terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével gyanúsított - Budaházy György bűnsegédjének nevezte őt és Morvai Krisztinát, amiért pert indítanak a Magyar Demokrata főszerkesztője ellen, valamint hogy a Magyar Nemzet egyik cikke szerinte a befolyással üzérkedés gyanúját veti fel velük szemben.

Ezzel kapcsolatban Morvai Krisztina arról beszélt: a jobboldali médiumok "lélektani hadviselésének" célja, hogy félelemmel töltsék el az embereket, s így megalapozzák azt a törvénymódosítást, amelynek alapján terrorveszélyre hivatkozva akár bírói engedély nélkül is lehetővé válik állampolgárok lehallgatása, lakásuk átkutatása.

Az európai parlamenti képviselő ismertette nyílt levelét, amelyben arra kéri a jobboldali médiumok olvasóit és nézőit, hogy védjék meg a támadásoktól a nemzeti jogvédőket, írják meg kifogásaikat az érintett szerkesztőségeknek. Hangot adott véleményének, hogy "a nemzeti jogvédők - élükön Gaudi-Nagy Tamással - többet tettek a magyarok szabadságáért, a jogállamiságért és az emberi jogokért, mint a rendszerváltást követően az összes politikus együttvéve".

Gaudi-Nagy Tamás újólag szólt a 2006. őszi jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentéséről. Nehezményezte, hogy a testület "felmentette Gyurcsány Ferencet", nem állapított meg jogi és politikai felelősséget, nem tárta fel a fogdákban és büntetés-végrehajtási intézetekben történt kínzásokat, valamint nyíltan tagadta az 1956-os forradalom és a 2006 őszi események közötti párhuzamot, "amelyről mindenki tudja, hogy fennállt".

A sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás azt is bejelentette, hogy F. Róbert, a Hunnia csoport tagja, tizenegyedrendű vádlott kedden visszavonta a nyomozati szakaszban tett vallomását, amelyet állítása szerint szabadlábra helyezése érdekében, családja és szerettei védelmében fogalmazott meg.

A Magyar Nemzet pénteki számában egyebek mellett arról számolt be, hogy a Budaházy György vezette Hunnia Mozgalom Lendvai Ildikó ellen is támadást tervezett, a szocialista politikusra rá akarták robbantani a liftet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez, valamint Lapid Lajos egykori budapesti rendőrfőkapitány-helyettes autójának tervezett felrobbantása nem szerepel a terrorizmus gyanúja miatt indított eljárás vádiratában.

MTI-Zipp.hu